Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 13, 2011 16:06 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

pisiokot pisze:aha, czyli jak dam całą ampułkę na półlitrową kroplówę to nie będzie za dużo.
Wstrzykiwanie sobie daruję, bo Ania mówiła, że witamina B12 szczypie przy bezpośrednim podawaniu i chciałabym Kici tych "nieprzyjemności" oszczędzić.

myślę, że nie będzie za dużo
a B12 chyba szczypie, bo raz podaliśmy normalnie samą i Patka zareagowała nerwowo, oblizywała się natarczywie i była zła
ale tak jak podajemy w trakcie kroplówki (czyli jest już bąbel z płynem, nie wyjmując igły TŻ tylko odłącza kroplówkę, wstrzykuje B12 i dalej podłącza kroplówkę) to Patka nic nie czuje :)
mi się znowu gdzieś obiło, że nie powinna kroplówka z lekami w środku stać i dlatego taką opcję wybraliśmy
Rozmawialiśmy dziś z TŻtem o kontroli ciśnienia, nasz wet zalecił za 7-14dni, 7 mija już w ten poniedziałek, ale poczekamy jeszcze trochę, niech ten lek na ciśnienie ma szansę zadziałać no i może wyjaśni się co z Bunią.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Czw mar 17, 2011 13:27 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

Pamiętacie jak pisałam, że Patty nie da się podać kroplówki? To był cyrk, trzymanie na 4 ręce, które potem w nocy rwały mnie z bólu, bo Patka non stop się wyrywała. Uciekała w trakcie. Prychała.
Od kilku dni Patkę obsługuje sam TŻ. Ona leży, łapki wyciąga z przodu przed siebie, nawet nie drgnie. Tylko oczyma wodzi jak TŻ zakręca kroplówkę, odłącza by podać b12, znów podłącza i odkręca. Nawet mu się nie wyrywa, ani drgnie.
Ja oczywiście próbuję sobie to jakoś wytłumaczyć czym ta zmiana jest spowodowana i mam zarówno przemyślenia super pozytywne jak i bardzo negatywne :|

mokkunia

Post » Czw mar 17, 2011 20:21 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

ja mam nadzieję, że to tylko kwestia przyzwyczajenia :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw mar 17, 2011 21:27 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

Ania, pewnie się Patka przyzwyczaiła, wie, że mus to mus. Zwierzaczki są mądre.

U nas różnicę widać w zachowaniu przed i po kroplówce.
Początkowo Kicia po kroplówce uciekała, chowała się wystraszona pod łóżkiem i potrafiła tak przesiedzieć pół wieczoru. Mnie serce pękało, z głową pod łóżkiem gadałam do niej, że już po wszystkim, że już nie musi się denerwować, że to dla jej dobra, mało to pomagało :(.
Każdego prawie wieczoru (mimo, że kroplówki były początkowo tylko co 5,6 dni) bardzo się stresowała, gdy widziała któreś z nas przy sobie, a zwłaszcza razem. Zaraz jej się to pewnie kojarzyło z tym nieprzyjemnym zabiegiem i kombinowała jakby zwiać gdybyśmy ją znowu chcieli łapać. Stale była jakaś czujna. Nawet jak ją głaskałam, spokojnie do niej mówiłam itp., to nic ani nic mi nie dowierzała, że to z dobrego serca :wink: Jak słyszała szykowanie do kroplówki to rozpłaszczała się za lodówką, w najciemniejszym kącie szafy, pod łóżkiem itp. Musiałam ją wyciągać, nie szarpała się, nie drapała, tylko cichutko płakała, mnie się też chciało płakać, okropność. Trwało to ładne kilka miesięcy, ponad pół roku na pewno.
Teraz nie ucieka, mimo kroplówy co 2-gi dzień, choć usiądzie bidulka gdzieś skulona jak usłyszy, że szykuję kroplówkę. Denerwuje się i drży jak ją niosę na łóżko, ale potem grzecznie leży. Po samej kroplówce jest wyluzowana, prawie natychmiast po przychodzi do kuchni i robi minę pt. "za to męczenie coś dobrego poproszę" :D .
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Pt mar 18, 2011 9:58 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

serce mi pęka jak czytam te opisy :cry:. Wiem, że kiedyś i nas to czeka. Czemu te nasze kotuchy tak się boją? Przecież to nie jest tak bolesne :(. Są kochane, dopieszczane, nigdy nie krzywdzone, nic złego je z naszej strony nie spotkało, a mimo to tak bardzo to przeżywają... biedne kochane futerka :kotek: Całuski dla Patki i Kici. W sam środeczek czułka.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Pt mar 18, 2011 10:14 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

I ode mnie całuski dla chorowitki i dla Ciebie, Mokkuniu :)
:kotek:

Podczytuję, nie piszę, bo ... szukanie pracy jest wykańczające i stresujące. JAk wyjdę z doła będzie lepiej ... kiedyś.
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu. [M. Bułhakow]

Myszeńk@

Od: Pon lis 13, 2006 10:19

Post » Pt mar 18, 2011 11:42 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

Ja zauważyłam, że Patka bezpośrednio po kroplówce odczuwa większe pragnienie i apetyt. Ostatnio nawet jadła chrupki w trakcie :)
Pisiokotku - dzielne te nasze kocice są :1luvu:
Co do zachowania Patki to ja sobie też tłumaczę, że TŻ robi teraz kroplówki z większym luzem i z przekonaniem, że pomaga Patce, że ona dzięki temu będzie lepiej się czuła. A że ona go kocha nieprzeciętnie to ja wierzę, że ona to wyczuwa :oops:

Rybcie, nie martw się na zapas, będzie dobrze, musisz swoich kociastych pilnować (co wiem, że robisz) :ok:

Myszeńk@ trzymam kciuki, żeby Ci się w końcu udało z pracą :ok: A z nastrojem będzie lepiej, choć trochę, bo wiosna idzie :1luvu:

mokkunia

Post » Pon mar 21, 2011 20:58 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

:1luvu: Obrazek

mokkunia

Post » Wto mar 22, 2011 7:30 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

Łomamuniu :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Czemu moje tak nie robią? :(

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Wto mar 22, 2011 8:00 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

ochmatko :1luvu: :1luvu: :1luvu: się rozklejam. Cudnie!
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Wto mar 22, 2011 8:07 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

Czytam to wszystko z podziwem i przestrachem jednoczesnie. Boję sie, że i moja Teklę w końcu cos takiego czeka, a nie wiem czy sobie poradzimy przy kroplówkach z Drakulcem.
Kciuki za Was wielkie!
Badaj kota regularnie. Kot Ci nie powie, że źle się czuje, a kiedy zauważysz może być za późno...
Obrazek

Karotka

Od: Pon maja 14, 2007 12:03

Post » Wto mar 22, 2011 9:39 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

mokkunia pisze::1luvu: Obrazek

sama słodycz :love: :love: :love:
Obrazek

magdaradek

Post » Pon mar 28, 2011 15:56 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

Patka była z TŻtem na badaniach, ja wspierałam ich telefonicznie leżąc w szpitalu :roll: Mam już dość nerwów i stresów :(
No i mamy już wyniki.
Jedyne co pozytywne to spadek ciśnienia: ze 180 na 140.
Reszta jeszcze gorzej niż była. Mimo codziennych (!) kroplówek, mimo B12, kwasu foliowego i urticapsu i polskiego probiotyku :(
morfologia
WBC 7.8 10^3/µl 5.5-19.0
RBC 4.80 mln/µl 6.5-10.0
HGB 7.8 g/dl 8 - 15
HCT 29.7 % 24 - 45
MCV 61.9 fl 39 - 55
MCH 16.3 pg 13 - 17
MCHC 26.3 g/dl 22 - 41
PLT 134 10^3/µl 200 - 600
kwasochłonne 4 % 2 - 12
granulocyty segmentowane 74 % 35 - 75
limfocyty 22 % 20 - 55
Opis
nieznaczna anizochromia erytrocytów
nieznaczna anizocytoza erytrocytów
mocznik 171,5 mg/dl 25 - 70
kreatynina 6,01 mg/dl 1 - 1,8
fosfor 7,93 mg/dl 3,0 - 6,8
wapń 9,83 mg/dl 8,0 - 11,1
magnez 1,43 mg/dl 2,1 - 3,2

reszta jonogramu i żelazo będzie później

mokkunia

Post » Pon mar 28, 2011 17:03 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

kurcze, skąd takie pogorszenie :( ? Poprzednie badania były raptem 3 tygodnie temu. A Patusia czuje się gorzej? Widać jakieś zmiany?
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Pon mar 28, 2011 17:26 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty. Patty PNN

przykro mi, że to nie idzie w tym kierunku :(

Aniu a jak Ty i Julek się czujecie?
Obrazek

magdaradek

[poprzednia][następna]