Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 13, 2011 19:48 Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Mamy problem z naszą Zuzią. W sierpniu znaleźliśmy ją umierającą pod blokiem. Wetka nie dawała jej szans na przeżycie jednak podjęła leczenie. Zuzia miała koci katar, charczało jej w płuckach, prawie nie reagowała na bodźce była zapchlona i brudna. Według naszej lekarki miała ok 4-5 tygodni. Terapia powiodła się. Zuzia miała bardzo nieprzyjemny zapach z pyszczka i problemy kuwetkowe (często załatwiała się poza kuwetką ale to już inna historia). Jest uroczą kotką.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z powodu antybiotyków niestety Zuzia może mieć problem ze wzrostem. Wszystko byłoby ok ale w styczniu Zuzia straciła apetyt stała się osowiała. Udaliśmy się do Wetki. Zuzia dostała Convenię i po dwóch może trzech dniach wróciła do formy, Ustąpił nieprzyjemny zapach z pyszczka.
Po niecałym tygodniu stan Zuzi pogorszył się jeszcze bardziej, stała się osowiała, przestała reagować, straciła apetyt. Przeszła gruntowną diagnostykę wykluczono FIP,FIV i białaczkę. Okazalo się że ma podwyższoną kreatyninę(3,0) i mocznik(102).
Zaczęły się płukanki i antybiotyk betamox. Po czterech dniach Zuzia odzyskała werwę i apetyt.
Niestety wyniki były następujące kreatynina 1,7 mocznik 182. po krótkiej przerwie kolejny wynik to kreatynina 2,1 mocznik (BUN)52. Na USG nerki Zuzi wyglądają na niedorozwinięte, jest podejrzane wodonercze.
Wyniki sugerują umiarkowaną azotemię jednak niepokojący jest brak apetytu. Zuzia bardzo mało je czasem zje 5-6 chrupek i odchodzi, mokre jedzenie bardziej liże niż je.
Zamówiliśmy przez internet kilka rodzajów karm dla kotów z chorymi nerkami niestety Zuzia ich nie lubi. Podawaliśmy je strzykawką, ale na dłuższą metę Zuzia może zrazić się do nas.
Czy moglibyście nam doradzić może jakieś karmy z małą zawartością białka które smakują kociętom. Może jakieś leki wspomagające.
Nasza Zuzia dostaje teraz ipakitine. Nie wiemy co możemy jeszcze dla niej zrobić. Jak jej pomóc. Ona ma tylko 7 miesięcy i tyle już przeszła.
Jeśli możecie nam coś poradzić będziemy bardzo wdzięczni.
Pozdrawiamy Ela i Darek

PS:
To nasze kociaki Zuzia i Czaruś
Obrazek
Ostatnio edytowano Nie lut 13, 2011 20:59 przez Zuzia7105, łącznie edytowano 1 raz

Zuzia7105

Od: Nie lut 13, 2011 19:06

Post » Nie lut 13, 2011 20:14 Re: Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Może zmieńcie w tytule, ze chodzi o radę w sprawie nerkowej? Zuzi, to będą na wątek zaglądały osoby, które się na tym znają, bo tak to nie wiadomo, o jaka pomoc chodzi.
Ja się akurat szczęśliwie nie znam
Tu znalazłam wątek o nerkowych kotach: viewtopic.php?f=1&t=116458&hilit=nerkowce
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie lut 13, 2011 20:26 Re: Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Elu śliczna ta Twoja kotka, ale musisz zmniejszyć zdjęcia, bo stronka się rozjeżdża i ciężko czytać stale przewijając paskiem.
Poza tym na miau wolno tylko wstawiać zdjęcia max 640x480 i jak zajrzy tu moderator, to zaraz zamieni Ci je na linki.

I zmień tytuł jak radzą dziewczyny, to bardzo ważne by zajrzały tu osoby znające ten problem.
Dodaj np. Chore NERKI - powino Ci się jeszcze dodatkowo zmieścić na początku aktualnego tytułu.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie lut 13, 2011 21:29 Re: Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

taizu pisze:Tu znalazłam wątek o nerkowych kotach: viewtopic.php?f=1&t=116458&hilit=nerkowce
tiazu, to jest wątek już zamknięty.

Kolejna część jest tu: viewtopic.php?f=1&t=122751&p=6936381#p6936381
Napisz tam prośbę, by ktoś zajrzał do Twojego wątku i podaj linka do niego, by nie trzeba było szukać.
Obrazek

Amika6

Post » Pon lut 14, 2011 0:07 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Podrzuce, bo wazne

taizu

Post » Pon lut 14, 2011 16:46 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Amika6 pisze: Kolejna część jest tu: viewtopic.php?f=1&t=122751&p=6936381#p6936381
Napisz tam prośbę, by ktoś zajrzał do Twojego wątku i podaj linka do niego, by nie trzeba było szukać.

Zuzia7105, zaglądałaś do tego wątku co Ci podrzuciłam?
Obrazek

Amika6

Post » Pon lut 14, 2011 19:30 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Witam! Bardzo dziękuję,za podane linki.Rzeczywiście wcześniej do nich nie dotarłam choć przez ostatnich kilka dni szukam,szukam i szukam wszelkich informacji które dadzą mojej Zuzi szanse na powrót do zdrowie.Chcę wiedzieć jak najwięcej aby z tą wiedzą i wspólnie z lekarzem prowadzącym (choć oczywiście biorę pod uwagę konsultacje z innymi weterynarzami)pomóc Zuzi.Będę wdzięczna za wszelką pomoc.Zuzia wczoraj i dziś ma super apetyt co mnie szalenie cieszy bo przez ostatnie prawie 2 tygodnie było bardzo kiepsko.Aby ten stan potrwał jak najdłużej.Wiem ,że Zuzia powinna jeść specjalne karmy z niską zawartością białka.Eksperymentalnie kupiłam cztery rodzaje mokrej-żadną nie była zainteresowana!Zauważyłam, że chętniej je chrupki.Tylko jakiej firmy byłyby odpowiednie w jej stanie ?Może mogę liczyć na podpowiedz w kwestii doboru diety?Pozdrawiam.

Zuzia7105

Post » Pon lut 14, 2011 19:43 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Cytat z wątku nerkowców:
"Renal to karma nerkowa, Urinary nie.

Nerkowe suche karmy ma RC (renal), Hills (k/d), Trovet.

Wilczka je Rental z Puriny "
W lewym górnym rogu masz wyszukiwarkę :D
I może ktoś znający się napisze :D

taizu

Post » Wto lut 15, 2011 9:07 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Mojej nerkowej Patty bardzo smakuje sucha karma Hill's k/d.
Zuzia skąd jesteś? Może jest tu ktoś z Twojego miasta i poleci Ci weta doświadczonego w prowadzeniu kota nerkowego bo doczytałam, że rozważacie konsultację.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Wto lut 15, 2011 13:05 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Potwierdzam - k/d to jedyna zjadliwa sucha karma dla mojego nerkowca, żadnej innej nie chciał jeść. Ale tylko sucha, mokrej nie chce.
Niskobiałkowe są też karmy dla seniorów. My mamy pozwolenie na RC Mature i IAMS Mature - ta ostatnia robi furorę.
Ale skoro Twoja kicia jest dzieciekiem to nie wiem czy senioralne jedzenie wchodzi w grę.
Nie pomogę jeśli chodzi o wodonercze, nie znam się kompletnie.

Obydwie nerki są zmienione? Czy tylko jedna?
Biedna maleńka :( Taki słodki z niej czupurek, a tyle już sie nacierpiała w życiu :(
Będę trzymać kciuki

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Wto lut 15, 2011 13:09 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

taizu pisze:Cytat z wątku nerkowców:
"Renal to karma nerkowa, Urinary nie.

Nerkowe suche karmy ma RC (renal), Hills (k/d), Trovet.

Wilczka je Rental z Puriny "
W lewym górnym rogu masz wyszukiwarkę :D
I może ktoś znający się napisze :D

Moja Kira ma 3,5 roku, tworzą jeuj się kamienie struwitowe. Je suchą Purinę Urinary i saszetki RC Urinary...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Wto lut 15, 2011 13:14 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

probuj podawac rozne karmy, moje koty nerkowe tez nie chca ich jesc
ale probowaly puszki Hill's k/d i Purine NF
z suchego jedza RC Renal, teraz najbardziej Purine NF , wczesniej jadły Kattovit dla kotow nerkowych
dobrze by bylo zeby jakis dobry wet ustalil czym i jak kotke leczyc, jakie leki podawac - czy nie jest potrzebne nawadnianie
tu na forum nie mozemy tego zrobic

sliczna ta Twoja kicia :ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto lut 15, 2011 13:21 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Jeśeli ona ma problem z apetytem to ja bym sie nie bawiła z karmą nerkową. Niech je to co lubi. Może niekoniecznie wysokobiałkowego kittena czy bezzbożową karmę, ale w granicach 30% białka normalne suche będzie ok. Jak jada minimalne ilości to tego białka nie będzie dużo.
Mój nerkowiec tez tak jada. Po kilka chrupek na raz, po 20-40g mokrego (40g na raz to święto).
Zaczynalismy od nerkowej karmy (miałam wszystko), potem niskobiałkowe seniory, potem niskobiałkowe normalne karmy i tych staram się trzymać nadal ale prawda jest taka, że jak chce to je i inne. Byle jadł. Na wyniki zmiana karm nijak nie wpłynęła. Wyniki się sukcesywnie pogarszały niezależnie od diety o taką samą wielkośc co kwartał. Poprawa była po kroplówkach robionych regularnie w domu.
np
Almo Nature Holistic Cat Adult z dziczyzną i ryżem - 28% białka
Pro Nature Holistic Cat Adult Indoor z indykiem i żurawiną - 28%
warto poczytać opakowania
a z mokrego czasami zje saszetkę RC Renala, czasamia Animondę Niren. Puszek 156g nie opłaca mi się kupować bo 3/4 (lub całość) ląduje w śmieciach. Dostaje cokolwiek z sosikiem w którym przemycam ipakitinę.

Jej mozna by zpróbowac podać coś na poprawę apetytu. (Mirtazapina? chyba to dostaje mój kot. I bynajmniej nie działa nasennie ;))
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto lut 15, 2011 20:43 Re: Chore nerki-Proszę o pomoc dla naszej 7 miesięcznej Zuzi

Kochani!Za wszystkie Wasze rady i podpowiedzi serdecznie dziękuje.Przydać się może każdy pomysł,każda nazwa karma,każda nazwa leku.Moja Zuzia jest bardzo wybredna ale wiem że muszę coś korzystnego dla jej zdrowia wybrać metodą prób i błędów.Teraz na szczęście ma lepszy okres jeśli chodzi o apetyt ale mam świadomość,że przy jej schorzeniu(najprawdopodobniej wrodzony ,niestety obustronny niedorozwój nerek) problem z niejedzeniem będzie powracał.Wtedy oczywiście płukanie(na razie robiliśmy to w gabinecie weterynaryjnym dożylnie) ale na pewno by ograniczyć stres naszeJ Niuni będziemy sami nawadniać Ją w domu.Oby ten moment mie pszyszedł szybko.Oczywiści jak ma lepszy apetyt eksperymentujemy z karmami niskobiałkowymi (animondy i RC renal nie lubi-teraz spróbuję Hillsa i Purinę rental) ale jak nie ma apetytu to już nie patrzymy na dietę ,cieszymy się jak zje cokolwiek.
Jesteśmy z Legnicy...lekarzem prowadzącym Zuzię jest cudowna, pełna zaangażowania i poświęcenia Pani Joanna Waldeck.
Raz jeszcze dziękuje forumowicze i serdecznie Was pozdrawiam!

Zuzia7105