Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
atla pisze:jestem świeżo po rozmowie z wetem. i nie rozumiem (skoro wet też nie rozumie, to chyba coś znaczy), jakie mogą być powody nie cięcia kotek w wysokiej ciąży. poród i odchowanie młodych będzie dla kotki napewno większym obciążeniem niż sterylka aborcyjna. i absolutnie nie twierdzę, że takie decyzje są łatwe - wręcz przeciwnie.
pomóżcie mi zrozumieć o co chodzi z tymi przeciwwskazaniami? jakie one są?
vega36 pisze:atla pisze:jestem świeżo po rozmowie z wetem. i nie rozumiem (skoro wet też nie rozumie, to chyba coś znaczy), jakie mogą być powody nie cięcia kotek w wysokiej ciąży. poród i odchowanie młodych będzie dla kotki napewno większym obciążeniem niż sterylka aborcyjna. i absolutnie nie twierdzę, że takie decyzje są łatwe - wręcz przeciwnie.
Może chodzi tutaj o narkozę? Przecież przed sterylką robi się badania krwi. Może dla tych kotek sama narkoza jest niebezpieczna?
Beliowen pisze:vega36 pisze:atla pisze:jestem świeżo po rozmowie z wetem. i nie rozumiem (skoro wet też nie rozumie, to chyba coś znaczy), jakie mogą być powody nie cięcia kotek w wysokiej ciąży. poród i odchowanie młodych będzie dla kotki napewno większym obciążeniem niż sterylka aborcyjna. i absolutnie nie twierdzę, że takie decyzje są łatwe - wręcz przeciwnie.
Może chodzi tutaj o narkozę? Przecież przed sterylką robi się badania krwi. Może dla tych kotek sama narkoza jest niebezpieczna?
No ale to oznacza, że w razie powikłanego porodu nie można wykonać cc, bo przecież u kotów robi się to wyłącznie w znieczuleniu ogólnym.
Beliowen pisze:vega36 pisze:atla pisze:jestem świeżo po rozmowie z wetem. i nie rozumiem (skoro wet też nie rozumie, to chyba coś znaczy), jakie mogą być powody nie cięcia kotek w wysokiej ciąży. poród i odchowanie młodych będzie dla kotki napewno większym obciążeniem niż sterylka aborcyjna. i absolutnie nie twierdzę, że takie decyzje są łatwe - wręcz przeciwnie.
No ale to oznacza, że w razie powikłanego porodu nie można wykonać cc, bo przecież u kotów robi się to wyłącznie w znieczuleniu ogólnym.
KM-Lodz pisze:Już mamy kilka pod opieką w tak dużych ciążach, iż pozwalamy im się okocić.
Beliowen pisze:Dokota, ale w pierwszym poście stoi jak byk, żeKM-Lodz pisze:Już mamy kilka pod opieką w tak dużych ciążach, iż pozwalamy im się okocić.
a to sformułowanie pozwala przypuszczać, że nie względy medyczne mają na uwadze pracownicy i wolontariusze fundacji.
casica pisze:Beliowen pisze:Dokota, ale w pierwszym poście stoi jak byk, żeKM-Lodz pisze:Już mamy kilka pod opieką w tak dużych ciążach, iż pozwalamy im się okocić.
a to sformułowanie pozwala przypuszczać, że nie względy medyczne mają na uwadze pracownicy i wolontariusze fundacji.
Poza tym jakoś trudno mi uwierzyć, że KM funduje kotkom na wejściu komplet badań. A jak inaczej ocenić przeciwwskazania medyczne?
Czyli jak to jest - medycyna czy ideologia?
vega36 pisze:Ale w tym wszystkim zapominamy o Dorotce... To jej los jest tematem wątku.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], Google Adsense [Bot], kasiek1510 i 110 gości