Petycja, wrocek, dlaczego - demot str 6. UDAŁO SIĘ :))))))))

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 18, 2010 12:54 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Można jeszcze dodać, że np. w Legwanie godziny przyjęć sa dogodne dla wolontariuszy (10-20 a sob 10-18), czego nie można powiedzieć o niektórych leczniach. Nie ma problemu z odbraniem kota po kilku godzinach. Przecież większość z nas pracuje i nie jest w stanie przywozić kotów na zbieg w godzinach pracy :roll:

Dzisiaj na Parafialnej powiedziano mi że w soboty absolutnie nie sterylizują (bo mają bardzo duzo klientów do obsłużenia - czyli w domyśle koty bezdomne .... mniej ważne od prywatnych klientów) a w tygodniu po wcześniejszym umówieniu się można przywieźć kota do godziny 12 :evil: i po zabiegu odebrać... czyli co? ja mam się z pracy zwolnić żeby sterylizować bezdomne koty? :evil:

Po za tym zobaczycie jak będzie. Cena za sterylkę była bardzo niska i zaraz się zacznie... że kotka w ciąży to już nieopłaca się im w ramach talonu... to proszę dopłacić :evil: albo 2 talony za 1 kota.
Będą kombinowac jak nic! :evil:

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Czw mar 18, 2010 12:55 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

mamucik pisze:Dziewczynki, wklejam petycję, jeśli zaakceptujecie treść, umieszczę ją na http://www.petycje, tak, aby każda mogła podpisać. Czekam na uwagi do jutra Obrazek :mrgreen:

Departament Infrastruktury i Gospodarki
ul. G. Zapolskiej 2/4
50-032 Wrocław

W związku z otrzymanymi informacjami, iż w wyniku przetargu na świadczenie usług weterynaryjnych w zakresie wykonania zabiegów kastracji bezdomnych kotów na terenie miasta Wrocławia wybranych zostało jedynie pięć lecznic weterynaryjnych, apelujemy o zwiększenie liczby lecznic o dodatkowe lecznice, w tym z uwagi na dużą ilość przeprowadzonych w ubiegłym roku sterylizacji i wysoką fachowość oraz niskie koszty zaproponowane w tegorocznym przetargu o :

- Przychodnię Weterynaryjna KUMAK, ul. Głogowska 2-4, 53-621 Wrocław
- Przychodnię Weterynaryjna LEGWAN, al.Wiśniowa 33, 53-137 Wrocław

Obie te lecznice znajdują się na terenie osiedli, na których żyją duże populacje bezdomnych kotów. Wyznaczenie na tych terenach tylko po jednej lecznicy uniemożliwi dokonywanie takiej liczby sterylizacji i kastracji, która rzeczywiście zapobiegałaby niekontrolowanemu rozmnażaniu się zwierząt bezdomnych.
Przykładem niech będzie choćby fakt, iż na terenie Gądowa, Popowic, Nowego Dworu, Małego Muchoboru, Szczepina, a zatem osiedli, gdzie znajduje się najliczniejsza we Wrocławiu populacja bezdomnych kotów ( bardzo duża ilość bloków, rozległe tereny ogródków działkowych ) istnieje tylko jeden punkt weterynaryjny sterylizujący na koszt Miasta bezdomne zwierzęta, w którym obecnie przyjmuje jeden lekarz.

Nawet przy zwiększeniu obsady do np. dwóch lekarzy nierealne jest wykonanie ( w ramach wyznaczonego limitu ) odpowiedniej do potrzeb tego terenu ilości sterylizacji.

Niemal równie dramatycznie wygląda sytuacja w stosunku do terenu osiedli Grabiszyna, Grabiszynka, Borku, Krzyków, Partynic, Kleciny, Oporowa i Muchoboru Wielkiego. Także i tu została wyznaczona tylko jedna lecznica, nie posiadająca statusu odpowiednio dużej w stosunku do potrzeb terenu lecznicy.

Tymczasem, zarówno lecznica Kumak jak i Legwan, posiadają odpowiednią ilość personelu lekarskiego ( np. lecznica Kumak zatrudnia obecnie 8 osób ) , co gwarantuje wykonywanie odpowiedniej do potrzeb ilości sterylizacji.
Przy tym oferta cenowe, jaką wystawiły obie lecznice w tegorocznym przetargu nie pociągnie za sobą zauważalnego wzrostu kosztów, natomiast, co jest istotne zapobiegnie generowaniu kolejnych kosztów Miasta w przyszłości, z uwagi na niewątpliwe zmniejszenie się w tym roku liczby sterylizacji ze względu na brak odpowiedniego do potrzeb technicznego, „przetargowego” zaplecza weterynaryjnego.

Należy także podkreślić, że obydwie lecznice w ubiegłym roku wykorzystały cały limit przyjęć bezdomnych zwierząt przyznany im w ramach przetargu, przy czym z uwagi na ciągle zgłaszające się osoby – lecznicy na ul. Głogowskiej zezwolono na wyjście poza limit.

Istotnym jest także to, iż lecznice te posiadają najwyższej jakości sprzęt, zaś fachowość i serce okazywane zwierzętom bezdomnym przez ich personel przekłada się na pozytywne opinie, zamieszczane w sieci, jak choćby te na portalach ogólnokrajowych t.j. http://www.znanylekarz.pl, http://www.miau.pl, http://www.dogo.pl i inne.
Przekłada się to na olbrzymie zaufanie, jakim darzone są wspomniane lecznice przez osoby niosące charytatywnie pomoc zwierzętom bezdomnym w naszym mieście. Jest to niezwykle istotne z ich punktu widzenia, a to z kolei przekłada się na interes miasta, gdyż w znacznej mierze to dzięki tym osobom Wrocław nie stanowi synonimu miasta lekceważącego problemy ekologiczne.
Przy tym, co wielokrotnie podkreślał Prezydent Miasta, Pan Dudkiewicz, Wrocław pretenduje do określenia miasta na europejskim poziomie, także w odniesieniu do prowadzonej przez miasto polityki w stosunku do zwierząt bezdomnych.
Mając zatem na uwadze nie tylko dobro bezdomnych zwierząt, które staramy się otoczyć opieką, ale także i z uwagi na wizerunek naszego miasta - Wrocławia, jako miasta odpowiedzialnego i realnie, nie zaś sztucznie (to bym wycięła), rozwiązującego swoje problemy, apelujemy o pozytywne zaakceptowanie naszej prośby.

Do wiadomości:
1. Schronisko dla zwierząt bezdomnych - Wrocław
2. Gazeta Wyborcza - Oddział Wrocław
3. Gazeta Wrocławska
4. TOZ w Polsce, Zarząd Główny
5. Toz, Oddział Dolnośląski
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw mar 18, 2010 13:20 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Gibutku poprawię, Agness - jak najbardziej.

Wczoraj zadzwoniłam na Zachodnią/Pałucka i teoretycznie chciałam umówić się na sterylki bezdomnych kotek. Pani wet - z nadzieja w głosie "ale czy pani je złapie". Kiedy powiedziałam, że na pewno, wyrażnie zmarkotniała
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Czw mar 18, 2010 13:35 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

mamucik pisze:Gibutku poprawię, Agness - jak najbardziej.

Wczoraj zadzwoniłam na Zachodnią/Pałucka i teoretycznie chciałam umówić się na sterylki bezdomnych kotek. Pani wet - z nadzieja w głosie "ale czy pani je złapie". Kiedy powiedziałam, że na pewno, wyrażnie zmarkotniała

Na pałuckiej byłam tylko dwa razy ( bo to dla mnie drugi koniec miasta ) - z resztą to jedyna lecznica z tej listy którą znam :roll: Musze przyznać, że zrobili 2 sterylki kotek, bardzo fachowo, jedna z małym bocznym nacięciem, druga z brzusznym szwem - tez maleńkim a była to sterylka aborcyjna i jak się okazało kociaki były już martwe 8O , więc sterylka uratowała prawdopodobnie życie tej kotce. Nie miałam wtedy problemu żeby kotke odebrać po pracy a zawoziłam ją z rana na otwarcie lecznicy. Także tą lecznicę miło wspominam, mam nadzieję że równie miło będzie w przyszłości :oops:

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Czw mar 18, 2010 13:47 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Mam drobną uwagę: prezydent miasta zwie się Dutkiewicz, z T w środku, jeśli zobaczy swoje nazwisko z błędem, dostanie piany na ustach.
A co z lecznicą na Orzeszkowej?

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw mar 18, 2010 14:34 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Agness - nie znam Pałuckiej, ale o niej słyszałam ok, tym bardziej cieszy mnie Twoja opinia :ok:
Marysiu :ryk: :ryk: - oczywiście będzie przez T. NIe wiem, co z Orzeszkową - mam nadzieje, ze pomyślnie :D
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

mamucik

Post » Czw mar 18, 2010 14:45 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Mieszkam w Lesznie, miasto ma około 60 000 mieszkańców, więc nie takie bardzo małe. Miasto nigdy nie zabrało się za sfinansowanie sterylek. Kilka wolontariuszek płaci za sterylki z własnych pieniędzy, choć weci znając nas biorą i tak połowę ceny, ale z tego robią się spore kwoty.
W tym roku napisałyśmy petycję do prezydenta w tej sprawie i zebrałyśmy pod nią około 200 podpisów. Petycja złożona, ale zero odzewu ze strony prezydenta. Czy on ma obowiązek nam odppisać? Co zrobić, by przeznaczył choć 2-3 tysiące z budżetu miasta?
Jeśli możecie to napiszcie ile talonów sterylkowych daje miasto Wrocław.

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Czw mar 18, 2010 14:50 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Honda Jutro skrobnę, bo już biegnę od kompa.
Do petycji zas dopisze prosbę o inf zwrotną :ok:

mamucik

Post » Czw mar 18, 2010 14:56 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

honda11 pisze:Mieszkam w Lesznie, miasto ma około 60 000 mieszkańców, więc nie takie bardzo małe. Miasto nigdy nie zabrało się za sfinansowanie sterylek. Kilka wolontariuszek płaci za sterylki z własnych pieniędzy, choć weci znając nas biorą i tak połowę ceny, ale z tego robią się spore kwoty.
W tym roku napisałyśmy petycję do prezydenta w tej sprawie i zebrałyśmy pod nią około 200 podpisów. Petycja złożona, ale zero odzewu ze strony prezydenta. Czy on ma obowiązek nam odppisać? Co zrobić, by przeznaczył choć 2-3 tysiące z budżetu miasta?

Honda - pismo papierowe trzeba wysłać z potwierdzeniem odbioru (taka żółta karteczka). Urząd z tego co wiem ma obowiązek odpowiedzieć na każde oficjalne pismo.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw mar 18, 2010 15:01 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

chetnie podpisze, bo wg mnie Wlodarczyk jest :ok:
jak tekst bedzie na petycjach, prosze o pw.
ObrazekObrazekObrazek

patinette78

Od: Śro gru 16, 2009 10:52

Post » Czw mar 18, 2010 20:35 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Gibutkowa pisze:
honda11 pisze:Mieszkam w Lesznie, miasto ma około 60 000 mieszkańców, więc nie takie bardzo małe. Miasto nigdy nie zabrało się za sfinansowanie sterylek. Kilka wolontariuszek płaci za sterylki z własnych pieniędzy, choć weci znając nas biorą i tak połowę ceny, ale z tego robią się spore kwoty.

Honda - pismo papierowe trzeba wysłać z potwierdzeniem odbioru (taka żółta karteczka). Urząd z tego co wiem ma obowiązek odpowiedzieć na każde oficjalne pismo.

Potwierdzenie odbioru wróciło, w poniedziałek mija termin odpowiedzi.

mamucik czekam na rady :D

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Pt mar 19, 2010 2:02 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Nie dogo.pl tylko dogomania.pl (chyba?) :wink:

No mi w zeszłym roku na Pałuckiej kilka kotów robili i byłam całkiem zadowolona, ale kurcze i tak były kolejki, teraz to nie wiem, jak oni sobie wyobrażają że 5 lecznic da radę?
Nie mówiąc o tym, że gdybym miała zanieść kita np. do Rzepki, to naprawdę wolę zapłacić prywatnie :evil:
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Pt mar 19, 2010 2:18 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

dopóki się sytuacja nie wyklaruje, zapraszam tu- przynajmniej w najpilniejszych przypadkach:

viewtopic.php?f=1&t=108023&start=90

mam nadzieję, że te 5 lecznic będzie już mogło kastrować za miejską kasę, zanim rozstrzygnie się kwestia dopisania do listy kolejnych 2 (za co trzymam kciuki!).

Honda, w Wielkopolsce działa Fundacja "Zwierzęta i My", kastrująca za darmo potrzebujące psy i koty, mają status OPP więc może będą mogli Wam pomóc- warto spytać: http://www.zwierzetaimy.pl :)

a edukować urzędników trzeba swoją drogą :ok: :ok:
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt mar 19, 2010 8:28 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Dzięki Aga :D
No i oczywiscie - dogomania :mrgreen:

mamucik

Post » Pt mar 19, 2010 9:06 Re: Wrocław, Petycja do UM w zw. z przetargiem na sterylki s.2

Animalsi wrocławsce petycję już puszczają - DZIĘKI :1luvu: Lena

mamucik

[poprzednia][następna]