). Myślę że wiele osób kibicuje Leonowi i im również jestem winna jakieś informacje. Leon został zabrany ze schroniska na Paluchu 24. lutego.

Adoptował go mój kolega, ale ustaliliśmy z góry że kot trafi najpierw do mnie. Kolega na kotach nie zna się zupełnie.
Leon był w schronisku od 27. listopada. Ostatnio był smutny, zupełnie inny niż jesienią, stąd pilnie potrzebował domu.
Był w Pokoju Adopcyjnym, pani wet powiedziała że jest zdrowy, a lewe oczko które ma przymknięte samo mu się wyleczy. Nie wykastrowany, oczywiście. Został odpchlony, aniprazol do pyszczka i gotowe

Godzina w domu. I już wiem, że Leon nie widzi albo widzi niewiele. I ma takie oczy jak Bella, która umarła na FIP. Zaczynam się bać.
Leon ma dobry apetyt, chociaż nie wie do czego służy surowa wołowina; lubi się przytulać, nie lubi zaglądania do oczu ani dotykania grzbietu, wtedy gryzie. Nie widzi zabawek, więc się trochę nudzi. Boi się kotów, na wszelki wypadek wszystkie paca miękką łapą, co wygląda komicznie bo czasem nie trafia
Wet i badanie, bez odchyleń poza niewielką asymetrią nerek i rozpoznaniem zmętnienia rogówki. Badania- poza niewielką leukocytozą - w normie. Stosunek albumin do globulin 0,58
Wizyta u doktora Garncarza - zmętnienie jest wynikiem choroby ogólnoustrojowej, najprawdopodobniej wirusowej: FIV, FeLV, FIP.
Po 6 dniach pobytu zauważam że Leon ma gorączkę i problemy z chodzeniem, przewraca się na boki, chodzi chwiejnie, siada na całych stopach. Dwie godziny u weta - rtg kręgosłupa w 2 odcinkach- bez widocznych zmian, płuca ok, płynu w brzuchu nie ma, serce niepowiększone. Mój wet nie wie co mi powiedzieć. Leon dostał leki przeciwzapalne i przeciwgorączkowe.
Na drugi dzień wydrapuje sobie w ciągu kilku godzin dwa wielkie placki sierści- biegnę do weta , dostaje steryd i lek na uspokojenie.
Rano po raz pierwszy wszedł na parapet
To Leon dziś rano:

Wiem, że to FIP. Nie mogę sobie wybaczyć że nie zabrałam go wcześniej
Rozliczenie:
wpływy: 120 zł od Klubu Ślepaczków
wydatki: 80 zł badania krwi
45 zł wizyta u okulisty
75 zł rtg i leki
21 zł leki