eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 23, 2009 15:21

T.Wypych pisze:
Jana pisze:Zadzwoniłam do SdZ, rozmawiałam z rzecznikiem prasowym.

Jeśli chodzi o sterylki, przyznano, że to świetny pomysł :twisted: , ale SdZ czeka na dofinansowanie - wystąpili o to do miasta (dodatkowe fundusze).

SdZ dostała niedawno na sterylizację 63.000 zł, do końca roku, czyli niemal tyle samo co Koteria (66.555). Ale pewnie szybko poszły sterylizacje i już wszystko wydali.

Kiedy o to zapytałam odpowiedziano mi, że SdZ sterylizuje całe masy kotów i na te kilkanaście kotów z Broniewskiego już nie mają środków :twisted:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw lip 23, 2009 15:27

PcimOlki pisze:
Maryla pisze:
T.Wypych pisze:Czy ktoś może przypadkiem wie na pewno czyja jest ta instalacja na ul. Duracza, tzn. kto ją postawił (za swoje pieniądze, na swoim terenie) i kogo można wobec tego prosić o jej rozebranie? Taka precyzyjna informacja to byłby pewnien krok do przodu.

czy zamierza Pan to podciagnac pod samowole budowlaną?

Pod cokolwiek T.Wypych zamierza podciągnąć budowlę, w interesie kotów jest mu w tym pomagać. Proponuję więc spacer do urzędu miasta i przepytanie na czyim terenie stoi konstrukcja. Połączysz wówczas przyjemność zadawania rozmaitych pytań z pożytkiem dla kotów - dzięki dostaczeniu precyzyjnej informacji o którą przedpiśca prosił.

nie masz problemow we wlasnej okolicy?
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw lip 23, 2009 15:39

No to obawiam się, że Koteria tu nie dopomoże, bo sterylizuje koty tylko na zlecenie bezpośrednich opiekunów, wpuszczających je w miejscu pobytu.

T.Wypych

Od: Czw maja 07, 2009 21:46

Post » Czw lip 23, 2009 15:47

A czy SdZ zdradziła gdzie te koty sterylizują? Czy to może wielka tajemnica?
A swoją drogą ile kotów można wysterylizować za 63 tys., jeśli tylko takie ma być przeznaczenie tych pieniędzy. Pytanie retoryczne, oczywiście. :twisted:
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Czw lip 23, 2009 15:54

Migota pisze:A czy SdZ zdradziła gdzie te koty sterylizują? Czy to może wielka tajemnica?
A swoją drogą ile kotów można wysterylizować za 63 tys., jeśli tylko takie ma być przeznaczenie tych pieniędzy. Pytanie retoryczne, oczywiście. :twisted:

z 500 na pewno
a wiec lecznica nie jedna
i duzy zapas usypiacza, ktorego zuzycie jest scisle ewidencjonowane
pewnie daloby sie skontrolowac
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Czw lip 23, 2009 15:55

Maryla - mniej. Trzeba wziąć pod uwagę koszty przetrzymania po zabiegu.

Jana

Post » Czw lip 23, 2009 15:57

Jana pisze:Maryla - mniej. Trzeba wziąć pod uwagę koszty przetrzymania po zabiegu.

jesli z przetrzymaniem to malo jest takich lecznic
i jeszcze mniej moga zrobic - ilosciowo
to juz nie hurt :wink:

a tak naprawde to ktos wie gdzie sterylizuje SdZ?
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Czw lip 23, 2009 16:16

Pewnie nikt :twisted:
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Czw lip 23, 2009 16:28

strasznie to wszystko smutne :(
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Czw lip 23, 2009 20:21

4 maluchy pojadą do Joli, która wzięła malucha z Magiera (tam obecnie łapię).
Zaczęłam łapanki u p.Hani kilka miesięcy temu razem z Katy. Do tej pory udało się wyciąć około 10 kotów, ale niestety brakuje możliwości transportowych i chętnych do łapania.

SdZ zabrała do siebie 6 małych kociaków- około miesięcznych. Podobno chcieli je wstawić do kojca, gdy znajdzie się ich matka.
Podobno zabrali je swojej siedziby, ciekawe czy maluchy żyją.
Tyle wiem od p.Hani.

Nie pisałam o umierających kotach, bo sama żadnego nie widziałam, ale relacja Migoty jest zgodna z tym co mówi p.Hania.
Książki po angielsku- pchli targ
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=155062

Obrazek Obrazek

esperanza

Od: Śro mar 23, 2005 9:53

Post » Pt lip 24, 2009 8:12

Ja zawsze uważałam że Bielany to ostoja dla kotów wolnożyjących :(
dużo zieleni i bloki z piwnicami ,a tu takie rozczarowanie
Obrazek

Henia

Od: Pt mar 10, 2006 14:29

Post » Pt lip 24, 2009 16:15

Dziś została złapana tylko jedna dorosła kotka i chory kociak.
Maluch trafi do lecznicy Anima na Podleśnej, ale co z nim dalej będzie?
Zapewne będzie potrzebny dt.
W okolicy kręci się jeszcze jeden czarny maluch, dla którego poszukiwane jest dt.

Kolejna łapanka w poniedziałek, do tego czasu tylko dozorca będzie miał wstęp do piwnicy. Nikt z lokatorów tam nie wchodzi.
Książki po angielsku- pchli targ
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=155062

Obrazek Obrazek

esperanza

Od: Śro mar 23, 2005 9:53

Post » Sob lip 25, 2009 23:17

Szanowni Państwo,
z uwagi na liczne pomówienia jakie pojawiły się na tym formum względem Straży dla Zwierząt, wyjaśniam
- środki finansowe przekazane z urzędu miasta są przeznaczane także na sterylizacje i kastracje psów - zatem proszę nie porównywać naszej dotacji z dotacja np Koterii (wykonujacej dobrą prace dla bezdomych kotów). My dokonujemy zabiegów także dla psów - w naszym małym ambolatorium oraz w gabinecie dr weterynarii Pana Piotra Rybińskiego - i tu nie ma tajemnicy.
- Toz (który publicznie ogłasza, że SdZ jest organizacją nielegalną i przestępczą - prosze wybaczyć ale do takiego poziomu się nie zniżę - ) nie jest konkurencja dla naszej organizacji. Słaba to konkurencja jeżeli lokalni dzialacze ToZ dzwonia do nas z prośbą o pomoc i poradę bo centrala nie odbiera telefonów lub gdy musimy interweniować bo ToZ nic nie robi sobie ze zgłoszeń - przypadek Kofi psiaka uratowanego przez SdZ mimo wielu zgłoszeń do Toz - na co mamy dokumentację - szczegóły http://www.strazdlazwierzat.com.pl/inde ... nterwencje nr 22
- Pani Chalecka korzystała z pomocy SdZ biorąc karmę dla kotów (wydawaną w poniedziałki. Karme posiadamy od sponsorów i wydajemy karmicielom kotów. Obecnie z uwagi na brak karmy zaprzestaliśmy jej wydawanie do miesiąca października.) a ciekawe kto i z jakich środków zapłaci za czekająca godzine taksówkę gdy Pani interweniowała na Broniewskiego
- Droga Pani Jana - SdZ nie dostaje wynagrodzenia - jestesmy wolontariuszami i naprawdę jest niegrzecznym pisanie podobnych bzdur! Dziekuje Pani za rozmowę - powiedziałem, że Pani doświadczenie jest cenne - a Pani pisze o niemozliwości złapania winnego mordowania kotów - ma Pani świadka???? zgłosi to Pani na policję????? mamy dokumentację zdjęciową - i to wszystko!!!! Nie zmusimy takze spóldfzielni do wyznaczenia miesjca w piwnicy wyłacznie dla kotów. Nie ma takiego prawa które nakazuje takie działanie spółdzielni.

Nasza pomoc (nie interwencja) od wielu dni ma pomóc zwierzętom - ale chyba lepiej zostawić problem kociaków i czekać aż zotana wytrute, niestety Straz dla Zwierzat na to nie pozwoli.
Ja nie ukrywam sie pod nickiem - wszelkie moje dane są na atronie internetowej www.strazdlazwierzat.com.pl
Nie pozwole jednak na oczernianie i mieszanie z blotem organizacji broniacej praw zwierzat prawdziwie i codziennie.
http://www.strazdlazwierzat.com.pl/inde ... nterwencje - to dowód jak pomagamy zwierzętom.

I prosze się nie dziwić że wiele spółdzieni woli zamurować okienka piwniczne niz szukać rozwiazania. To taka postawa - brak dialogu - zmusza innych do takiego właśnie działania. nie kazdy musi lubic koty i znosic ich obecność w piwnicy - a akurat w przypadku spółdzielni na Broniewskiego - to stworzyła Koci Azyl!

Z poważaniem
Zbigniew Gruda
Rzecznik Prasowy SdZ

zbyszek gruda

Od: Sob lip 25, 2009 21:37

Post » Sob lip 25, 2009 23:35

Uprzejmie proszę o podanie informacji (np. link do strony) ze sprawozdaniem z działania SdZ wyrażonym w konkretnych liczbach, np. ilość wysterylizowanych psów / kotów, ilość interwencji w konkretnym czasie, ilość zabranych zwierząt i gdzie je umieszczono (np. 94 psy z Halinowa, które jak napisano trafiły do siedziby SdZ na Puławskiej).

Pomimo usilnych prób nie znalazłam takich statystyk (podano tylko liczbę sterylizacji za pieniądze od miasta - bo taki jest wymóg tej dotacji).

Z góry dziękuję.

I jeszcze, gdyby panu umknęło:
Migota pisze: (...) A koty truje dozorca, tylko on ma dostęp do piwnic od 9 dni.
Karmicielka była świadkiem jak wynosił kota w worku, a strażniczka z SdZ niby mu pomagała, ale bardzo ją ta cała sytuacja bawiła.

Przydałaby się mała kamera, albo chociaż dobry dyktafon.

Migota pisze: (...) W tej chwili dozorca (recydywista) wynosi kolejne martwe koty z piwnicy, a karmicielka wisi na telefonie szukając pomocy. Dziewięć zdrowych kotów już zostało wywiezionych w niewiadomym kierunku przez SdZ. A maluszki ze zdjęć pewnie dogorywają w tym upale bez matki i bez wody.
Acha, jeszcze coś. Piwnica w tym bloku, Broniewskiego 61, od 9 dni jest zamknięta przed lokatorami, a tym samym przed karmicielką. Już samo to kwalifikuje się do prokuratury. Głodne koty stają się łatwym celem dozorcy, sadysty, który wczoraj przy świadkach groził śmiercią karmicielce.

Myślę, że forumowicze byliby też wdzięczni za dokładną informację:
- ile kotów SdZ złapała na Broniewskiego
- ile udało się skutecznie przesiedlić do azylu / getta
- ile zostało zabranych przez SdZ i dokąd

Jana

Post » Sob lip 25, 2009 23:45

Witam Panią
zapraszam do zakładki - SPRAWOZDANIA - na naszej stronie tam wszystko Pani odnajdzie za rok 2008 - jesli Urząd Miasta i Mswia to zaakceptowały to zapewne i pani odnajdzie wszystkie informacje

co do psów z Halinowa - także jest zakładka obecnie nasi inspektorzy odwiedzaja wszystkich właścicieli - ponieważ droga Pani mamy dokumentację.
Ja nie wiem czy Pan Dozorca jest Recydywistą - nie pracuje w Prokuraturze
Zbyszek Gruda
Ostatnio edytowano Sob lip 25, 2009 23:48 przez zbyszek gruda, łącznie edytowano 1 raz

zbyszek gruda

Od: Sob lip 25, 2009 21:37

[poprzednia][następna]