Fundacja KOTangens-Trójmiasto

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 23, 2013 18:33 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Zapraszamy na bazarek: viewtopic.php?f=20&t=156013&p=10057025#p10057025
Dorzuciłam nowe fanty :ok:
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pon wrz 23, 2013 18:37 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Biamila dziękujemy!
Ty jak zawsze niezawodna :1luvu:
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Pon wrz 23, 2013 18:46 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Mamy dwa nowe kociaki, około 3,5-4 mies. Maja i Gucio. Maja to piękna trikolorka, strzela baranki, mizia się, ma infekcję dróg oddechowych, Gucio to kocurek, który stracił w nieszczęśliwym wypadku całą małżowinę uszną, też ma infekcję. Oba kociaki sa w trakcie leczenia. Potrzebujemy na to środków i potem kochających domków dla tych maluchów.
Kociaki pochodzą z zakładu w Gdańsku.
Wysterylizowaliśmy już 4 kocice tam i polujemy dalej. Tak, aby te kociaki były ostatnimi, które urodziły się w tych niesprzyjających okolicznościach.
Z małych jest jeszcze kocurek biały w czarne łatki w niezłym jeszcze stanie zdrowotnym, szylkretka bardzo zakatarzona, proawdopodobnie jutro przywiozę ją na leczenie, całe czarne coś - jeszcze nie wiem czy chłopczyk czy dziewczynka w niezłym stanie, oraz cały rudy kocurek w niezłym stanie.

Reszta dorosła, kocice sterylizujemy i wypuszczamy, choć część jest oswojona, i mogłyby znaleźć domy, no ale chętnych brak na małe a co dopiero dorosłe :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Pon wrz 23, 2013 18:55 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Biamila, czy dt u Twojego brata jeszcze aktualne?
Może tego całego rudaska bym mu przywiozła, nie jest chory, ładny, nie dziki, ja już nie dam rady go wziąć teraz, a tam niefajnie ogólnie dla kociaków na takim zakładzie, wiadomo samochody, maszyny, o nieszczęście nie trudno.
A rudy to by szybko poszedł do adopcji.
Ja wezmę jeszcze z tych młodych jedną szylkę jutro bo jest bardzo chora, ona na moje oko tam nie przeżyje, jest coraz zimniej...
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Wto wrz 24, 2013 20:03 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

:ok:
Maria (tzn mary4 lub maria_kania)
Obrazek

maria_kania

Od: Śro wrz 17, 2008 13:18

Post » Nie wrz 29, 2013 16:08 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

nika28 pisze:Szukam kogoś, kto mógłby sprawdzić mi domek dla kociaka w Gdańsku na ul. Rzeczypospolitej.
Proszę o kontakt na pw.

viewtopic.php?f=1&t=157083&p=10143214#p10143214
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Wto paź 08, 2013 22:23 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

kotika pisze:Fundacja Kotangens była kiedyś, we Wrocławiu bodajże.

Nie była ;) To był chwilowy pomysł na nieformalną grupę (gdzieś był nawet wątek i baner), koniec końców w momencie formalizacji zdecydowaliśmy się ostatecznie na nazwę "Neko".
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw paź 17, 2013 16:38 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Na stronie Schroniska Promyk w zakładce "zgubione" jest (niekatualne już) ogłoszenie kotki Tereski.
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Czw paź 17, 2013 20:00 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Obrazek

biamila

Post » Śro lis 27, 2013 5:54 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Nie wiem jak poradzic sobie z ciagle wzrastajaca liczba nowych kotow na moim osiedlu :( Znowu pojawily sie nastepne maluchy, a wlasciwie juz podrostki na oko ok. 4 miesieczne, moze nieco starsze. W dodatku obawiam sie, ze za chwile ich Mamuska przyprowadzi kolejne (podejrzewam, ze znowu moze miec mlode). Wlasnie widzialam przez okno, ze jeden kocur-rozplodowiec dobieral sie chyba do jednej z tych mlodych koteczek (mysle, ze on jest ojcem tego miotu). Czy to mozliwe, ze tak mloda kotka moze byc juz plodna i miec rujke o tej porze roku? Wielokrotnie slyszalam, ze tak, ale jakie sa na to szanse? Kocia rodzinka, o ktorej pisze, sklada sie z co najmniej 3 kotek i 1 kocurka + mamusia. Jedna fajna koteczka z tego miotu pomieszkuje sobie w moim ogrodzie. Na poczatku byla chudziutka i znacznie odbiegala od rodzenstwa, w ciagu ostatniego miesiaca odkarmilam ja i znacznie przybrala na wadze (ma taki brzuszek, ze zastanawiam sie, czy oby juz nie jest w ciazy). Czesto spi na ganku, pod drzwiami mojego domu, wiec zrobilam jej prowizoryczna (jak na razie) budke. Karmie ja w przedsionku, lubi glaski i sie bawic, ale nie daje wziac sie na rece. Wolam na nia Milusia. Sliczna i slodka jest. Mialam w planach wykastrowac ja na wiosne, ale zaczelam sie zastanawiac czy moze juz teraz jej nie ciachnac, tylko martwie sie, ze jest juz za zimno. Mamusie i rodzenstwo (zwlaszcza dziewczynke, do ktorej sie chyba kocur dobieral) tez warto byloby pokastrowac, no i tego kocura-rozplodowca (dodam, ze prawie wszystkie koty sie go boja i wszystko znaczy moczem). Nad reszta kocurow mozna pomyslec na spokojnie pozniej – jest jeszcze kilka kocurkow-stalych bywalcow krecacych sie w okolicy.

Jakis czas temu jedna z kotek (siostrzyczka Milusi) - najdrobniejsza i bardzo delikatna miala uszkodzona przednia lapke (nie stawiala jej podczas chodzenia), ale od wielu dni jej nie widzialam niestety :( Z wyjatkiem Milusi, reszta rodzinki skads dalej przychodzi...

Przeszlo mi przez mysl, zeby moze tym kotkom tymczasowo podac tabletki (pomimo, ze jestem przeciwniczka tego typu srodkow), a na wiosne je pokastrowac. Ale czy jest sens juz tak mlode koteczki truc? No i metoda tez zawodna. A co, jesli kotka juz jest zaplodniona? Provery w takich przypadkach raczej nie powinno sie podawac? Jakie sa szanse, ze 4-5 miesieczna kotka jest w ciazy, w dodatku teraz? Moze ja jednak przesadzam i tylko panikuje?

Poza tym, to na naszym osiedlu zle sie dzieje :( Wiele kotow zaginelo bez sladu albo zostaly okaleczone. Ciagle ktos strzela z wiatrowki do kotow. Na sasiedniej posesji za plotem jest pies, ktory wg wlascicielki ma juz 2 koty na sumieniu (bylo to jakis czas temu kiedy z nia rozmawialam). A niedawno znalazlam w skrzynce ulotke z informacja/ostrzezeniem o pobitym kocie z rozleglymi uszkodzeniami narzadow wewn., ktory po paru dniach ledwie wrocil do domu caly zakrwawiony, z uszkodzonym okiem i poprzylepiana do siersci guma do zucia :evil:
Normalnie wyc sie chce!!!!!!!! :cry:

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Sob lis 30, 2013 18:22 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Prawdopodobieństwo, że te młode kotki są teraz w ciąży jest bardzo małe. Jeśli faktycznie mają 4-5 mies. Brzuch jest widoczny od około połowy ciąży. Ja miałam jakiś miesiąc temu przypadek kotki około 5 miesięcznej w 5-tygodniowej ciąży, ale to naprawdę się zdarza bardzo rzadko. Mam nadzieje, że te Twoje nie są. Zazwyczaj jednak pierwsza ruja jest około 6-7 mies. życia a nawet około roku.
Tylko czasem sa takie kotki, które mają pierwszą ruję w wieku około 4 mies, to jest bardzo rzadko.
Ja myślę, że te młode lepiej wysterylizować na wiosnę, luty - marzec jakoś. W międzyczasie obserwuj. Gdyby jednak była ciąża ewidentna to alarmuj mnie - 609 223 098, wtedy trzeba działać.
Gdzie te koty? Jaka dzielnica? Jakie osiedle?
Teraz nie ma już sterylek finansowanych przez UM, więc kłopot z finansowaniem zabiegów, nasza fundacja nie ma środków, nie wiem czy byłabyś w stanie pokryć koszty zabiegów, choćby częściowo, to koszt 100zł za kotkę.
Od wiosny będa darmowe sterylizacje, ale to zazwyczaj dopiero w kwietniu i jak zwykle wystarczy ich na niewielki procent zgłoszeń :-(.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Pon gru 02, 2013 14:07 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

zaznaczam
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

ada_z

Od: Czw sie 22, 2013 11:17

Post » Czw gru 05, 2013 2:20 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Dzieki za odpowiedz !!!
Tez tak wlasnie myslalam. Zrobie jak mowisz i bede bacznie obserwowac koteczki. W razie czego trzeba bedzie dzialac, obym tylko czegos nie przeoczyla. Mam nadzieje, ze jednak sa za mlode na ciaze. Wydaje mi sie, ze one tak na oko maja ok 4-5 miesiecy, ale nie wykluczone, ze moga miec 6.
Kotke-Milusie, ktora zamieszkala u mnie na ganku dotknelam delikatnie brzuszka (dosyc duzy ten brzuszek ma) i nie czulam, zeby cos sie ruszalo. Nie wiem co z jej siostra, ktora widzialam jak kocur gwalcil - przychodzi do mnie 1-2 razy dziennie, ale dotknac sie nie da. Moge jedynie obserwowac czy brzuszek nie rosnie.
Martwie sie, bo ta kotka z chora lapka juz bardzo dlugo sie nie pojawia i ich mamusia. Mam nadzieje, ze nic im sie nie stalo :(

Koty sa na osiedlu domkow jednorodzinnych w Suchym Dworze.

Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie :kotek:

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Śro gru 11, 2013 17:10 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Bazarek dla "Karolków"
viewtopic.php?f=20&t=159024
zapraszam :D
Obrazek

biamila

Post » Pon sty 13, 2014 16:52 Re: Fundacja KOTangens - Trójmiasto

Fundacja Kotangens poszukuje osoby, która jest na bieżąco z Facebookiem i z forum miau i ma trochę czasu, który chciałaby poświęcić nam. Wątek na miau jest martwy, bo ja (mpacz78) prawie nie bywam na forum miau z braku czasu.
Aktualne informacje o działalności fundacji, o tym jakie koty mamy pod opieką, co i gdzie robimy pojawiają się na naszym profilu na Fb.
Czy ktoś chciałby zajmowac sie przenoszeniem tych informacji na wątek na miau?

Nie wszyscy są na Fb i nie wiedzą co robimy a czasem warto wymieniać się informacjami, pomaga to skuteczniej pomagać kotom, szukac im domów.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

Fundacja KOTangens

Od: Pt kwi 26, 2013 19:06

[poprzednia][następna]