17kotów- 5 MALUSZKÓW Z KK ! DT PILNIE! TCZEW. str 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 08, 2014 15:09 17kotów- 5 MALUSZKÓW Z KK ! DT PILNIE! TCZEW. str 3

W Tczewie na ulicy Królowej Jadwigi, przy bloku jest stado bezdomnych kotów. Zwierzaki dokarmiane są przez mieszkańców budynku.
Jest niestety problem z jednym z sąsiadów , któremu nie podoba się to, że na podwórku mieszkają koty. Karmiciele dostali niemiłe pisma, jakiś czas temu zostało też otrute kilka kotów.
Panie, które zajmują się kotami , mimo niezbyt wysokich środków do życia, kupują puszki, sucha karmę, gotują ryż by koty miały co jeść.
Aktualnie koty mają schronienie w rozpadających chlewkach, które sa na podwórku ale ,jutro 8 września wchodzą robotnicy, którzy rozbierają rozpadające się komórki . Koty tracą swoje schronienie- miejsce ,w którym chowały się zimą. Mają budkę- jedną niewielką budkę, gdzie mieszczą się tylko maluchy...
Kociaków jest 6 - urodziły się w czerwcu. Wszystkie koty mają koci katar , dwa maluszki są już na poziomie choroby bardziej rozwiniętej, mają strasznie zaropiałe i spuchnięte oczka, czarno biały maluch, strasznie charczy, i ma problem z oddychaniem. Kilka kociaków w tym roku już choroba zabiła :(
Dorosłych kotów jest 5- w tym 4 kotki. Modelka- niestety kotka się okociła, niestety nie wiadomo gdzie ukryła maluchy i kiedy urodziła (zauważyliśmy to po nabrzmiałych sutkach). Druga kotka- Miniaturka, prawdopodobnie jest w ciąży. Są jeszcze 2 płochliwe kotki, piękne, zdrowe , młodziutkie - z miotu z roku 2013. I jeden czarny kocur.
No i pod garnuszkiem pani Magdy jest jeszcze szóstka kotów, przegonionych z innego podwórka. Koty te bytują na DACHU! I tam mają rzucane jedzenie... Są to na pewno 4 kotki i jeden czarny kociak.

Koty te potrzebują pomocy!!
Jutro zabieram dwa najbardziej chore malce do weterynarza. W czasie leczenia będą przebywać w piwnicy.
Oczywiście bez sterylizacji się nie obędzie. Mam nadzieje, że już w tym tygodniu uda się ogarnąć Miniaturkę.
Po zlikwidowaniu chlewków będzie bardzo dużo miejsca, jest możliwość postawienia budek. I tu prośba- czy jest ktoś, kto miałby i chciałby podarować tym kotom budkę? Oprócz tego potrzeba też jedzenia dla kotów- puszek, makarony, jakiejś suchej karmy, żwirku dla kotów dochodzących do siebie w piwnicy, jakiś legowisk, czy rzeczy na posłania i do ocieplenia budki.
Oczywiście- jeżeli, jest ktoś kto może dać DT/DS było by świetnie!

A jeżeli, chciałby ktoś pomóc w opłaceniu faktury u weterynarza za leczenie, to będziemy bardzo wdzięczni za każdą cegiełkę

Pomorski Koci Dom Tymczasowy
Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva
ul. Kawęczyńska 16/42a
03-772 Warszawa
nr konta: 12 2030 0045 1110 0000 0255 8070 (BGŻ)
lub paypal: pkdt.biuro@gmail.com

z dopiskiem
DT w Tczew-kociaki ze starego miasta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

WYDARZENIE: https://www.facebook.com/events/4529788 ... 2/?fref=ts
Ostatnio edytowano Śro wrz 24, 2014 21:23 przez inusia00111, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty.
- Albert Schweitzer

inusia00111

Od: Wto kwi 17, 2012 11:20

Post » Pon wrz 08, 2014 15:17 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

A jest szansa, że budki nie zostaną zniszczone/wyrzucone?
Coś mi świta (choc może coś pomyliłam-głowy nie dam :cry: ), że fundacja Kotangens z Gdańska pisała, ze ma zamiar konstruować budki. Tylko nie pamiętam czy dla własnych potrzeb, czy także na sprzedaż. Przejrzyj ich wątek.
EDIT:
znalazłam, dobrze mi świtało
viewtopic.php?f=1&t=153021&p=10747227&hilit=budki+dla+kotów#p10747227

Gdyby były na sprzedaż i miały szansę na przetrwanie-mogę być sponsorem choć jednej.
Ale generalnie, to równie pilne byłyby tam sterylizacje, bo coś widać , że z tym karmicielki nie za bardzo sobie radzą.
Ostatnio edytowano Pon wrz 08, 2014 15:26 przez mgj, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Pon wrz 08, 2014 15:26 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

jedna budka juz stoi, po zlikwidowaniu chlewków będzie bardzo dużo miejsca nawet na kilka budek. Tam panie pilnują, nikt budek nie zniszczy.
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Pon wrz 08, 2014 15:29 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

dopisałam coś do poprzedniego posta, nie wiem czy zauważyłaś.
Miałam na myśli tego utrudniającego sąsiada-czy on nie bedzie chciał zlikwidować budek.
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Pon wrz 08, 2014 15:31 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

TAKK STERYLIZACJE!!
Zapomniałam.
Sterylizacje będą sfinansowanie przez "Powszechna Sterylizacja"
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Pon wrz 08, 2014 18:47 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

Moja klatka-łapka póki co jest u Oli, jak ona odłowi chore kocięta z innego punktu, to będziemy łapać na sterylkę kotki z tego stada, żeby się nie rozrosło. Kwestią negocjacji (a w zasadzie negacji, bo pisma do karmicieli pisał ktoś, kto jest na bakier z prawem) ze spółdzielnią zajmę się w tym tygodniu. Spółdzielnia musi dostosować się do prawa ogólnopolskiego, nie może robić wbrew ustawom i tworzyć państwa w państwie. Nie ma prawa zakazywać czynności, do których gmina ma obowiązek zachęcać - w tym wypadku otaczania opieką zwierząt wolno bytujących.
Obrazek

pieprzowa

Od: Pon maja 28, 2012 14:03

Post » Wto wrz 09, 2014 14:37 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

byłam z kociakami wczoraj u weterynarza. Dostały antybiotyk, odrobaczenie i odpchlenie. Się kurują, siedzą w piwnicy.
Maluszki rozkoszne- szczególnie czarno biały... u weterynarza rozwalił się na blacie, drapał jego brzuszek a ten mruczał, trochę zachrypło, ale bardzo mu sie podobało to , że jest przy nim człowiek. Gdy spojrzałam do transporterka i zawołałam automatycznie podbiegał i zaczynał koci monolog :P - żaden kot nie zasługuje na życie jako bezdomny- potrzeba im domów... tym bardziej, że można do nich podejść i je złapać, niektóre się wyrywają, ale sądzę, że trzeba je troszeczkę oswoić.

Chciałam wysterylizować jak najszybciej kotkę , która może być w ciaży... ale w tym tygodniu to chyba niemożliwe :evil:
może tu znajdzie sie ktoś kto mógłby ją zabrać na sterylkę? zabiegi robią do 13 u weta, ew. mogą się zgodzić by dowieść kota na 13 ... i jestem załamana, bo wracam do domu planowo o 16.30 ze szkoły, najwcześniej 15.30... :( a nie mogę się zwalniać z zajęć już na samym początku roku szkolnego ...
Pieprzowa też ma prace, i jeszcze sporo innych kotów do opieki na swojej głowie.
Ogólnie możemy, ale dopiero we wtorek za tydzień ... Daria ma wolne, ja mam praktyki, to mogę opuścić. Mamy zamiar ogarnąć dwie kotki, Daria ma klatkę łapkę, złapałybyśmy jedną z tych nieoswojonych .

O i jeszcze zgłosiła sie do mnie pani na fb , która chce podarować dla tych kotów 2 legowiska i jakąś karmę, jestem dziś umówiona na odbiór ^^
:1luvu:
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Wto wrz 09, 2014 18:26 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

inusia00111 pisze:TAKK STERYLIZACJE!!
Zapomniałam.
Sterylizacje będą sfinansowanie przez "Powszechna Sterylizacja"

Potwierdzam. :ok: Już wpisałam pierwsze cztery kicie na listę PS.

inusia00111 pisze:Chciałam wysterylizować jak najszybciej kotkę , która może być w ciaży... ale w tym tygodniu to chyba niemożliwe :evil:
może tu znajdzie sie ktoś kto mógłby ją zabrać na sterylkę? zabiegi robią do 13 u weta, ew. mogą się zgodzić by dowieść kota na 13 ... i jestem załamana, bo wracam do domu planowo o 16.30 ze szkoły, najwcześniej 15.30... :( a nie mogę się zwalniać z zajęć już na samym początku roku szkolnego ...
Pieprzowa też ma prace, i jeszcze sporo innych kotów do opieki na swojej głowie.
Ogólnie możemy, ale dopiero we wtorek za tydzień ... Daria ma wolne, ja mam praktyki, to mogę opuścić. Mamy zamiar ogarnąć dwie kotki, Daria ma klatkę łapkę, złapałybyśmy jedną z tych nieoswojonych .

Trzymam kciuki. :ok: :ok: :ok:

Może warto popytać w innej lecznicy. Może znajdzie się bardziej dyspozycyjny wet z lepszymi cenami za sterylki bezdomniaków. :ok:

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Wto wrz 09, 2014 19:30 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

Chiara pisze:
Trzymam kciuki. :ok: :ok: :ok:

Może warto popytać w innej lecznicy. Może znajdzie się bardziej dyspozycyjny wet z lepszymi cenami za sterylki bezdomniaków. :ok:

lipa właśnie z tym :oops:
jeden wet bierze na zabiegi od 8 rano... niestety o tej godzinie już dawno jestem w szkole (pks mam o 6.45... ) , i jak raz dawałam tam kotkę na sterylke z UM, mieli problem bym ja przyniosła kotkę, bo jestem niepełnoletnia :roll: tak samo u nich z leczeniem, czy chociaż tabletką na robaki ...

mój wet, gdzie chodziłam na praktyki w zeszłym roku, zauważyłam , że nie chce wypisywać faktur, i zmniejszyć ceny + u niego trzeba jeździć przez 3 dni na zastrzyki ...

EDIT:
A to rzeczy, które dziś odebrałam od pani Małgosi, a jutro przekaże dla kociaków.

Obrazek

:1luvu:
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Czw wrz 11, 2014 15:50 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

Bardzo dziękujemy!
Ja będę negocjowała z TBS-ami możliwość postawienia estetycznej, ciepłej, drewnianej budki. Połowa mieszkańców dokarmia koty, połowa jest im zdecydowanie przeciwna. Trzeba to dobrze rozegrać.
Obrazek

pieprzowa

Post » Czw wrz 11, 2014 16:12 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

Czegoś Wam na już pilnie potrzeba?
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Czw wrz 11, 2014 19:10 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

Pomocy w spłacie długu za leczenie maluchów, karmy dla stadka, ale przede wszystkim bezpiecznego kąta dla najbardziej chorych maluszków. :(
Obrazek

pieprzowa

Post » Czw wrz 11, 2014 21:19 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

pieprzowa pisze:Pomocy w spłacie długu za leczenie maluchów, karmy dla stadka, ale przede wszystkim bezpiecznego kąta dla najbardziej chorych maluszków. :(

potwierdzam !!! :(
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Pt wrz 12, 2014 12:25 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

No to tak...
Dziś udało się zawieść na sterylizacje Modelkę ... chciałam zabrać też Bliźniaczki , jedną albo dwie jak by się udało... ale niestety kotki nie dały się złapać. Jedna nawet się nie pokazała, a druga uciekła...
Chciałam tez serdecznie podziękować pani Małgorzacie Netkowskiej za przelew kwoty 50zł
Maluszki dziś były znowu u weta. Dostały zastrzyk i antybiotyk w tabletkach do podania w niedziele i rano w poniedziałek. W poniedziałek okaże się, czy koty zostają nadal na zastrzykach czy przechodzą na tabletki.
Reszta kociaków wygląda już tez lepiej! Są na Unidoxie i pomaga
Jak będę miała dostęp do lepszego sprzętu fotograficznego zrobię porządne ogłoszenia , może ktoś da dom chociaż jednej bidzie...
Na razie tyle .
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Pt wrz 12, 2014 17:27 Re: 17 kotów-koci katar, brak schronienia! TCZEW

Gratulacje! :piwa: Czy Modelka to ta w ciąży ?

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

[następna]