» Wto sty 08, 2013 22:16
Toffikowa przewlekła infekcja
Witam! Potrzebuję konkretnej porady w sprawie dziesięciomiesięcznego kociaka. Sprawa jest następująca. W maju 2012 roku przywieźliśmy do domu 6 tygodniowego kociaka. Kotek kichał, miał zatkany nos, z którego leciała bezbarwna wydzielina. Lekarz stwierdził kk i przez tydzień (co dwa dni) podawał antybiotyk. Niestety nie jestem w stanie doczytać nazwy leku w książeczce zdrowia. Infekcja przeszła, nie przeszła... lekarz stwierdził, że przesadzam i zakończył leczenie. Kot był jednak niedoleczony, z czym kilkakrotnie zgłaszałam się do naszej lecznicy. Ciągle słyszałam, że jestem przewrażliwiona, że kotu nic nie jest i jak ma być zdrowy skoro ciągle go męczę wymyślonymi chorobami. W grudniu po raz kolejny udałam się z Toffikiem do lecznicy (objawy: widoczna od czasu do czasu trzecia powieka, zatkany nosek, kichanie, kaszel - sporadycznie, ślinienie się przy mizianiu) i lekarz, który nas przyjął stwierdził, że nie są w stanie nad pomóc i żebyśmy szukali lekarza gdzie indziej. 31 grudnia zadzwoniłam i umówiłam Toffika u lekarki, która specjalizuje się w małych zwierzakach. Zaleciła ona badanie na FIV i białaczkę - być może jutro zrobimy te badania. Zbadała i stwierdziła, że płuca i oskrzela są czyste, słychać delikatne "szumy tchawicze", brak temperatury, dziąsła, uzębienie w porządku, powiększone węzły chłonne. Przepisała: Loxicon i Enroflokasacynę + Immunodol Cat. Dawkowanie: codziennie. Toffik przyjmuje leki 9 dni. Poprawy nie ma praktycznie żadnej. Nadal ma zatkany nos i czasami wysuwa mu się trzecia powieka. Na dodatek od trzech dni zauważyłam, że po lekach jest otumaniony, nieswój, przygaszony, miauczy tak jakby coś go bolało, nie chce jeść. Dzisiaj dwa razy zwymiotował. Jutro jedziemy do weterynarza. Jak można mu pomóc??? Jakie badania zrobić??? Proszę o pomoc.
Edit: nazwa pierwszego leku podawanego Toffikowi to Betamox
Ostatnio edytowano Sob sty 19, 2013 23:24 przez
Junia, łącznie edytowano 3 razy
[*]

Bingo 05.1996 - 08.2013
[*]

Kiara 07.2009 - 09.2010