» Śro sie 31, 2016 22:27
Kot chudnie :(
może jestem przewrażliwiony, ale niepokoi mnie, że młody kot ma dość chwiejną wagę i w zasadzie zamiast liniowo tyć, to statystycznie chudnie.
kocurek ma 3 lata (przygarnąłem go w sierpniu 2013 jak miał około 2 miesięcy) , od samego początku jak przyszedł zapisuję co jakiś czas jego wagę (z resztą wszystkim kotom prowadzę dzienniczek wagowy) , i tak na początku oczywiście tendencja wzrostowa, jak miał dokładnie rok i 2 mce ważył 5,7 kg, w październiku 2014 stuknęło mu 6 kilo, a potem już tylko mniej, luty 2015 - 5,9 ; listopad 5,76, w kwietniu 2015 - 5,81 a teraz raptem 5,2 !! no i wyraźnie szczupaczek się z niego zrobił. mogą być jakieś drobne niedokładności ze względu na to czy ważony był najedzony czy nie.
żadnych innych niepokojących objawów nie zaobserwowałem, ma apetyt (je przeważnie suchą karmę, czasem mokrą, surowego niechętnie - tylko drób), ma cały czas dostęp do karmy i sobie podjada kiedy chce, kupy wzorcowe, regularne 1x dobę, ładnie pije wodę (tzn. nie jest odwodniony) sierść ładna i błyszcząca, dziąsła, zęby - w idealnym stanie. regularnie odrobaczany (ostatnio w kwietniu). zastanawiam się czy to może przejściowo zachwiana waga ze względu np. na to że jest lato, że były upały... niestety nie jestem w stanie oszacować ile ilościowo zjada na dobę, bo wszystkie moje koty mają dostęp do karmy cały czas.
fakt faktem - kocurek jest dość niespokojny, najbardziej marudny, cały czas coś chce (tzn najbardziej ze wszystkich zwraca na siebie uwagę), niespokojny, taki neurotyczny jakby, wrażliwy, ale łagodny. czy to jego usposobienie może mieć z tym związek ? jak przewijały się u mnie tymczasy, najbardziej ze wszystkich nerwowo reagował na obecność "obcych" kotów w domu... może jest znerwicowany ?
z tego co sobie przypominam, pierwsze 2 lata jadł głównie granatapet-a od mniej więcej marca tego roku przeszedł na totw + coś sobie czasem skubnie dla smaczku (acana, bozita, feringa) czyli raczej dobra jakościowo karma.
macie jakieś pomysły ?
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]