Znaczy czy tak sie da i czy kot moze byc szczesliwy w takiej "izolatce".
Po odejsciu naszego kochanego Toto

W kwietniu przybyl do nas Teddy z kill shelter w Miami (2 lata, kochany kocurek z nadwaga z ktora pracujemy).
Teddy jest semi-dziki, mysle ze kiedys mial dom bo nie mial zadnych problemow z adaptacja typu kuweta, jedzenie z miski, wychodzenie tylko na osiatkowany taras itp.,
jednak ten czas kiedy byl bezdomny plus ponad miesiac w klatce, tuz obok workow z zabitymi psami i kotami, zrobil swoje i to chwilami widac po nim.
Tu jest Teddy:

Teddy nienawidzi Sissi. Po wielu introdukcjach i re-introdukcjach, kroplach Bacha, Feliway w kazdym kontakcie, nawet valium a w koncu prozac (fluoxetine, totalna porazka, koty czuly sie po nim paskudnie), Teddy nadal nienawidzi Sissi i gnebi ja kiedy tylko moze. To juz prawie 5 miesiecy.
Sissi od miesiecy doslownie mieszka na szafie w salonie. Wczesniej przemykala sie jeszcze do kuwety, potem bala sie w ogole wyjsc.
W miedzyczasie przybyl do nas rowniez maly Toto Jr. aka Szczylek, obecnie 5 miesiecy, ktory kocha wszystkich i duze nic do niego nie maja.
Teddy lubi Szczylka, kocha mnie, Sissi nienawidzi i chce ja wypchnac z domu. On na nia poluje, normalnie poluje na nia jak na puszczy.
Tu jest Szczylek:

Po ostatnim epizodzie, gdzie Teddy przecial Sissi gleboka szrame przez cala twarz, poddalam sie - Teddy wrocil z powrotem do pokoju na gorze i mieszka tam od tygodnia. Dorosle maja ze soba zero kontaktu. Sissi wciaz strachliwa, ale pomalu zaczyna znow poruszac sie po domu jak dawniej.
Tak mysle, ze mam 3 alternatywy:
- szukac domu dla Teddy (dorosly, czarny kot z nadwaga, nie pierwszy w kolejce do dobrego domu, ale z czasem moze by sie znalazl)
- trzymac dorosle tak narabane prochami ze nie wiedza gdzie sa (jedyne chwile kiedy Teddy nie poluje na Sissi)
- trzymac Teddy na stale odizolowanego w swoim pokoju (zawsze lepsze niz klatka w schronie, ale czy kot moze byc szczesliwy?)
Jesli ktos ma doswiadczenie z kotem mieszkajacym w oddzielnym pokoju i odizolowanym na stale od reszty i chcialby sie podzielic, bede wdzieczna.
Dla dodatkowej informacji: wszystkie koty sa sterylizowane/kastrowane.