*Opole - Jarka - w domu,ale bardzo chora.Prosimy o kciuki!*

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 14, 2010 17:23 *Opole - Jarka - w domu,ale bardzo chora.Prosimy o kciuki!*

Historia tej kotki nie rozpoczyna się z chwilą przyniesienia do Schroniska.
Jej historia rozpoczyna się w momencie przyjścia na świat 5 lat temu w Ogrodzie Zoologicznym.
Koteczka, wychowywana przez swoją dziką matkę nauczyła się jednego – być dziką i nieufną. Nie pozwalała nikomu zbliżyć się do siebie. Przed ludźmi uciekała, bała się ich. Zupełnie nie tolerowała innych kotów.
Kiedy zimą tego roku jej matka odeszła [*], kotka nie umiała poradzić sobie z zaistniałą sytuacja. Przestała jeść, była osowiała i bardzo przygnębiona. Nie potrafiła również przystosować się do życia z innymi kotami.
W obawie o jej zdrowie, jednemu z opiekunów udało się złapać kotkę i przywieźć do Schroniska.

Pierwszą naszą myślą było, jak totalnie dzika kotka zniesie zamknięcie w schroniskowym boksie?
Ale koteczka poradziła sobie. Znalazła swój kącik i tam niemal cały czas przebywała. Zaczęła jeść i powoli przystosowywać się do nowej sytuacji. Nawet koty przewijające się przez boks, przestały stanowić dla niej jakiś problem. Większym problemem był człowiek. Ale i z tym kotka dała sobie radę. Sycząc i prychając dawała do zrozumienia, że nie życzy sobie, aby ktokolwiek się nią interesował. Nie można było nawet na nią popatrzeć.

Ale tak było do niedawna.

Pewnego dnia, do Schroniska pojechałyśmy z Dagą. Pojechał też z nami człowiek o „czarodziejskich” rękach.
Wszystkie płochliwce i strachulce, pod dotknięciem czarodziejskich rąk, zaczynały mruczeć i poddawać się głaskom.
W pewnym momencie – będąc już w boksie dzikiej kotki – usłyszałam: „Mam głaskaniem zajęte dwie ręce”. Spojrzałam … i ... pierwszą kocinę zlokalizowałam bez trudu – była to Izabela. Z drugą miałam niewielki problem, bo tą drugą głaskaną czarną kotą mogła być tylko ta właśnie dzika kotka /czarna Ally bez ogonka wyszła na zewnątrz do woliery/. Kiedy zorientowałam się, która z kotek jest głaskana, aż z wrażenia krzyknęłam - „przecież to dzika kotka!”. I opowiedziałam jej historię. Nie wierzyliśmy własnym oczom i uszom. Zarówno w boksie, jak i w całej Kociarni, zaległa niesamowita cisza i słuchać było tylko mruczenie dzikiej kotki.

Teraz wchodząc do boksu, pierwsze co słychać, to jej gruchanie. Głośno daje znać, że ona tu jest, że czeka na głaski i mizianie. Że czeka na kogoś, kto poświęci jej swoją uwagę. Kto ją będzie tulił i cichutko do niej mówił. Kto zatroszczy się o nią.
Jest po prostu niesamowita!

Jeśli ktoś chciałby podarować jej dom, dom z ogródkiem, to ona czeka.
Może właśnie na Ciebie?

Oto ona – wcale nie-dzika kotka – Jarka.

Obrazek

Obrazek

Jarka ma około 5 lat.
Jest wysterylizowana, zaszczepiona i regularnie odrobaczana.
Ostatnio edytowano Pon gru 20, 2010 18:01 przez -Buffy-, łącznie edytowano 2 razy

-Buffy-

Od: Wto maja 15, 2007 20:14

Post » Czw paź 14, 2010 17:33 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Piękna Jarka w moim obiektywie (do powiększenia) :D :D :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wcale nie dzikidziki kot. Mogłam sobie obok niej kucnąć (robiąc fotki), a ona wpatrywała się tylko we mnie, tymi swoimi ogromnymi oczami. Zero syków, zero pacania, nawet ucieczki...

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Nie paź 17, 2010 11:21 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Niesamowita koteczka.
Mrucząca, udeptująca, upominająca się o głaski.

Obrazek

-Buffy-

Post » Pon paź 18, 2010 19:02 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

W imieniu kociastych, Patrycja serdecznie zaprasza na bazarek - Noś się wygodnie!Plecaki RC, torba 4F, body-bag na Opole!. :)

-Buffy-

Post » Śro paź 20, 2010 19:29 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Uprzejmie melduję, że Jarka ma zrobione ogłoszenia.

Obrazek

-Buffy-

Post » Nie paź 24, 2010 17:04 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Jarka bardzo tęskni i prosi o dom.

Obrazek

-Buffy-

Post » Pt lis 05, 2010 20:49 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Czy Jarka ma szansę?
Czy ktoś ją pokocha?
Czy podaruje jej dom?

Obrazek

-Buffy-

Post » Nie lis 07, 2010 11:51 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Niesamowita przytulaśna, rozmruczano-rozgadana Czarna Dama.

Obrazek

-Buffy-

Post » Czw lis 11, 2010 20:28 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Czy ktoś pokocha Jarkę i podaruje jej dom?

Ona jest taka cudowna.

-Buffy-

Post » Nie lis 14, 2010 12:13 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Czeka i tęskni.

Obrazek

-Buffy-

Post » Nie lis 21, 2010 13:31 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Jarka bardzo tęskni.
Już nie chowa się w koszyku, czy szafce. Smutna, wypatruje domku.

Obrazek

Obrazek

-Buffy-

Post » Pon lis 22, 2010 9:00 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Zapraszam wszystkich na dwa wielkie BAZARY na rzecz sierotek z opolskiego schroniska:

Różniste cuda-cudeńka dla Ciebie i Twojego domu
Cuda-wianki dla kota i psa
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon lis 29, 2010 7:29 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Chce, by dać jej szansę :oops:

sygitka21

Od: Wto wrz 08, 2009 21:16

Post » Pt gru 03, 2010 13:11 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Jarka ostatnio podupadła coś na zdrowiu :( Na tyle, że schroniskowy wet zafundował jej badania krwi. Krew na szczęście nie odbiega od normy. Teraz będą się czaić na jej siusie. Może ze zdrowiem Jarki nic złego się wcale nie dzieje? Być może to psychika? Być może teraz, jak się otworzyła, jak zaufała pobyt w schronisku bardzo ją przytłacza? :(
Obrazek

Boo

Post » Pt gru 03, 2010 14:28 Re: *Schr.Opole - Jarka - wcale nie-dzika kotka prosi o dom.*

Poszła świeża dawka ogłoszeń, m.in.:
http://kociarnia.opole.pl/koty-adopcje/ ... ra-zaufala
Mam nadzieję, że coś to pomoże...
Obrazek

Boo

[następna]