Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Ja-Ba pisze: Wcześniej wszystkie moje koty jadły surowe mieso które uwielbiały, karma sucha i puszki stanowiły jedynie niewielki dodatek.
Agulas74 pisze:Ja-Ba pisze: Wcześniej wszystkie moje koty jadły surowe mieso które uwielbiały, karma sucha i puszki stanowiły jedynie niewielki dodatek.
Czy to znaczy, że Felek zachorował na nerki na diecie BARF?
Ja-Ba pisze:Agulas74 pisze:Ja-Ba pisze: Wcześniej wszystkie moje koty jadły surowe mieso które uwielbiały, karma sucha i puszki stanowiły jedynie niewielki dodatek.
Czy to znaczy, że Felek zachorował na nerki na diecie BARF?
w sumie tak by to można było zinterpretowac, jednak tamtej diety nie nazwała bym BARF-em gdyż mieso nie zawierało dodatków jakie zawiera mięso prawdziwym BARF-ie.
Pamiętaj też że bardzo często przyczyną chorób nerek jest dziedziczenie pewnych skłonnosci,
Ja-Ba pisze: ciagle czytam że sklad tych wszystkich gotowych karm to niemal kukurydza i zboza.
Agulas74 pisze:Czy to znaczy, że Felek zachorował na nerki na diecie BARF?
PcimOlki pisze:Istnieje wiele przyczyn tej choroby niezalezych od diety. Pewnie są i takie, które dopieo zostaną odkryte. Nie zakładaj, że BARF uchroni futro od problemów z nerkami - tylko zmniejszy prawdopodobieństwo.
Monostra pisze:Ja-Ba, nie stosowałam diety BARF, ale moja kotka z PNN jadła mięso. Całe życie, tak jak Felek, jadła b. dużo mięsa, a suche jako dodatek. Zachorowała w wieku 15 lat - trudno w tym wypadku powiedzieć, czy to od dużej ilości mięsa w diecie, czy po prostu wiek.
Monostra pisze:Zachorowała w wieku 15 lat - trudno w tym wypadku powiedzieć, czy to od dużej ilości mięsa w diecie, czy po prostu wiek. Dla niej przejście na samą suchą karmę to była krzywda (żadnej konserwy do pysia nie wzięła), nie mówiąc o tym, że po suchej karmie nerkowej zaczęła tyć, co też dobre nie było, a i kondycja kota wg mnie była gorsza.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], RobertWeilk i 63 gości