Wygląda to tak:
http://img41.imageshack.us/img41/826/img6627t.jpg
http://img505.imageshack.us/img505/8206/img6623.jpg
Wyłapywaniem zajmuje się Straż dla Zwierząt. Nie wiem, kto postawił ten kojec i czy było to zarządzenie burmistrza Bielan. Od p.Hani- karmicielki dostałam informację, że koty są przenoszone na zlecenie burmistrza.
Do tej pory łapano w poniedziałek, środę i piątek w ubiegłym tygodniu i wczoraj. Nie wiem, ile dokładnie kotów przeniesiono, w każdym razie w kojcu był dziś tylko jeden mały przerażony kociak.
Nie jestem specjalistką, lepiej znam się na psach, ale wydaje mi się, że koty jako zwierzęta terytorialne nie będą chciały żyć razem w niedużym kojcu, skoro żyły na wolności i mając możliwość ucieczki
Na podstawie informacji od karmicielki wnioskuję, że wyłapywanie nie odbywa się w sposób humanitarny- zgadzam się z zamykaniem okienek, by łatwiej było koty złapać na małej przestrzeni, zgadzam się z niekarmieniem przed łapanką, ale wydaje mi się niewłaściwe głodzenie kotów przez 2 doby, bo tyle mniej więcej wynoszą przerwy w łapaniu.
Wydaje mi się, że długotrwałe głodzenie kotów może być dla nich szkodliwe- nadal w piwnicy przebywają małe kociaki, które muszą jeść znacznie częściej niż koty dorosłe.
Wyłapywane koty nie są sterylizowane, tylko przenoszone.
Efektem łapanek koty uciekają z kojca i krążą po osiedlu w poszukiwaniu kryjówki.
Obawiam się, że jeśli kojec zostanie zadaszony koty staną się łatwym celem
dla ludzi, którzy zechcą je otruć bądź w inny sposób zabić- wrogów kotów wolnożyjących w tej okolicy nie brakuje.

P.Hania próbowała rozmawiać z Wydziałem Ochrony Środowiska, z TOZ-em,
z Vivą, jej sprawa była poruszana na ostatnim spotkaniu Komisji Dialogu Społecznego ds. Ochrony Zwierząt, ale efektów jeszcze nie znam.
Powiedzcie proszę, czy takie przesiedlanie ma sens?
Czy koty powinny być do tego stopnia głodzone?
Czy raz złapane do klatki łapki wejdą do niej ponownie, gdy będę chciała zabrać je na sterylki?
b) Pamiętaj o Użytkownikach, którzy korzystają z łączy wolniejszych niż Twoje. Staraj się nie umieszczać bezpośrednio na forum zdjeć ani innej grafiki, która moze obciążać pobieranie forum. Zamiast zdjęć umieść linki do nich. Jeżeli już musisz umieścić zdjęcie na forum, to nie powinno ono być większe niż ok. 350 na 200 pixeli, i przekraczać wagi 20 kilobajtów. Dbaj o to, aby nie było zbyt wiele takich zdjęć na jednej stronie wątku.
Kaska