Fibi - kruczoczarna kotka w nowym domu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 19, 2009 16:53 Fibi - kruczoczarna kotka w nowym domu

Fibi - ok. 2 lat, czarna drobniutka kotka z charakterem
przyniesiona do uśpienia, powód - alergia (nie komentujcie proszę bo alergia była i jest i to dosyć poważna, a to że za wiele nie zrobiono by kotu znaleźć dom to już insza innośc...)

Fibi mieszka w klatce w lecznicy, już parę tygodni, nie może tam mieszkać całe życie, jeśli nie dana jej będzie szansa trafi na wieś, do gospodarstwa, gdzie raczej większej uwagi na nią zwracać nie będą...

zakładam jej wątek, bo zapadła mi szczególnie w sercu...
na pierwszy rzut oka - syczy, prycha, i drze się w niebogłosy
wygląda na dzikiego kota
wetka sie jej chyba nadal boi
ja też się bałam na początku, ale w końcu sie odważyłam, włozyłam rękę, wyciągnęłam...
kicia kochana, spragniona pieszczot, głaskania, przytulania, i ruchu
jak otwieram klatkę pierwsze co to barankuje moją twarz, łasi się i wchodzi na ramię
bardzo chce żeby ją puścić, żeby mogła pobiegać

pisze że jest wyzwaniem, bo czasami nie wiadomo co może zrobić...
strasznie głośno krzyczy jakby ją conajmniej obdzierano ze skóry, a w gruncie rzeczy nic się jej nie dzieje
to na pewno przez otoczenie, przez klatkę - kicia jest sfrustrowana
gdy się ją wkłada z powrotem do klatki to jest naprawdę wrzask przeokrutny, ale nie drapie nie gryzie, przynajmniej mnie się jeszcze nie trafiło
wetka ponoć oberwała

u nas w Stalowej nie ma domów tymczasowych, tzn jest jeden u ewar, ale cały czas zakocony, a poza tym ewar się nie podejmie, nie ma mozliwości odizolowania futrzaków gdyby była taka potrzeba
ja choć bardzo bym chciała ze względu na problemowe konfliktowe i chorobliwe rezydentki nie mogę :(
w lecznicy jak ktoś przychodzi i słyszy Fibi od razu mówi że to dzikus i nikt jej nie chce.... taka jest Stalowa ..

a pokochałam Fibi bardzo
będe próbować, może coś znajdę

może ktoś z forum (no co, cuda się zdarzają :wink: ) zaoferuje DT, może pomożecie przy ogłoszeniach.....
bardzo bym chciała żeby znalazła swój dom, ten jedyny

na razie mam tylko jedno zdjęcie ale zamieszczę wkrótce więcej
Obrazek

edit: 28 marca
kicia juz nie jest taka straszna jakby się wydawało na początku, już nie syczy i prycha, wie że codziennie przyjdzie ktoś do niej poprzytula i wypuści z klatki, ale to jednak niestety w niczym nie przypomina opieki jaką by miała w domu
Ostatnio edytowano Nie cze 28, 2009 15:44 przez velvet, łącznie edytowano 6 razy

velvet

Od: Wto kwi 11, 2006 16:27

Post » Czw mar 19, 2009 18:20

witaj kiciu :wink:

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Czw mar 19, 2009 19:33

To może ja coś dopiszę.Znam Fibi od początku.Była u pani,która ma alergię,naprawdę inaczej teraz wygląda,od kiedy kotki nie ma w domu.Fibi miała być uśpiona przez jakiegoś weta-takie zaproponował lekarstwo na alergie.Kobieta przyniosła Fibi do lecznicy Anvet,gdzie wetka kategorycznie odmówiła uśmiercenia kota.Fibi dostała wyprawkę,swoje zabawki,poduszki,koszyk i list od pani dla ewentualnego właściciela.Możemy dyskutować,czy zrobiła wszystko,czy nie,ale tutaj chodzi o kotkę.Fibi zachowywała się okropnie,wetka się jej bała,nie otwierała klatki,myślała o daniu jej na głuchą wieś,gdzie nawet kitekata by nie miała tylko resztki z obiadu i mleko,ale tylko czasem.Okazało się,że ona po prostu się denerwuje pobytem w klatce.Zarówno Velvet jak i ja wypuszczamy ją,głaszczemy,przytulamy,a ona to lubi.Żadna z nas nie jest nawet draśnięta.Najbardziej lubię,kiedy wchodzę na taboret (bo ja mizernego wzrostu jestem),otwieram klatkę,a Fibi wskakuje mi na ramię.Nie mam żadnego problemu ze złapaniem jej potem,ona uwielbia być wolna,móc się poruszać po mieszkaniu.Jest bardzo drobna,nawet chuda,ale podobno zdrowa,oczywiście wysterylizowana.Karmimy ją na zmianę z Velvet,sprzątamy,miziamy i puszczamy wolno,żeby miała trochę komfortu.Ja już widzę różnicę.Kotka wie,że niedługo przyjdziemy,że znów wyjdzie i już tak nie protestuje.Na tym jednym zdjęciu widać,jak podeszła spokojnie do Toyoty,powąchała ją,ale nie atakowała.Odeszła spokojnie,bo Toyota warknęła dając znak,że nie chce mieć z nią żadnych kontaktów.
To prawda,bałabym się ja wziąć na tymczas,bo mam już trzy koty w domu i chcę jeszcze wziąć Panamę.Nie dam rady więcej.Może zdecydowałabym się,gdyby w domu były tylko moje kotki.Ja nie boję się kotów(boje się tylko sikania),wydaje mi się,że koty to czują i mnie nie atakują.Zaraz wkleję zdjęcia Fibi,niezbyt udane,bo nie miałam czasu,a poza tym kotka jest ruchliwa.Nie boi się i podchodzi do "fotografa" uniemożliwiając zrobienie zdjecia.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw mar 19, 2009 19:46

url=http://upload.miau.pl/show.php?u=3/192400]Obrazek[/url] Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obiecuję w swoim imieniu i Velvet,że zrobimy lepsze.

ewar

Post » Czw mar 19, 2009 21:43

Piękna kicia, oby szybko znalazła domek :ok:
Obrazek

mjs

Od: Pon kwi 03, 2006 17:46

Post » Czw mar 19, 2009 22:07

byłam dziś u Fibi
pobiegała troszkę w lecznicy
ona nawet jak biega to krzyczy

ale jest kochaniutka
dorosła kicia a waży zaledwie 2,8 kg

podejrzewam że coś może jest jednak nie najlepeiej
stresuje się
i chudnie :(

trzeba nam cudu

velvet

Post » Czw mar 19, 2009 22:10

Musi się udać :ok: nie ma innej opcji :ok:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Czw mar 19, 2009 22:14

Cameo pisze:Musi się udać :ok: nie ma innej opcji :ok:

:ok: :ok: :ok:

nika28

Od: Pt mar 21, 2008 21:15

Post » Czw mar 19, 2009 22:15

jaka lśniąca, jak orient albo figurka z porcelany.
Śliczna jest :)

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pt mar 20, 2009 14:06

jest sliczna drobniutka i załamana klatką

velvet

Post » Pt mar 20, 2009 19:31

To prawda.Nie widziałam jeszcze kota,który by tak się denerwował,że siedzi w klatce.No może Pudzio,ale on cały czas płakał.,słuchać się tego nie dało.Wzięłam,jak tylko mogłam najszybciej,ma domek,ale Fibi nie mogę zapewnić tymczasu,bardzo mi z tym źle.
Pytałam wetki o ten jej wygląd.Jest chudziutka,z tego co zauważyłam często robi kupy.Nie wiem,jakiej konsystencji,bo żwirek zbryla.Może taką ma przemianę materii bo taka wciąż zdenerwowana?Jest fajną kotką,na zdjęciach widać,że praktykantce(bo u niej jest na rękach) nic nie robi,nie drapie,nie wyrywa się,normalna,domowa kotka.Velvet musi zrobić zdjęcie,jak Fibi wskakuje mi na ramię,kiedy otwieram klatkę.Naprawdę,fajnie to wygląda.

ewar

Post » Pt mar 20, 2009 20:46

Uśpienie kota jako lekarstwo na alergię? 8O Nasza pewnośc siebie przy decydowaniu o zyciu i śmierci przedstawicieli inhych gatunków jest przerażająca... Poza tym: czy uspienie kota z takiego powodu nie byłobny przestępstwem?
A kicia jest sliczna:-)

pbd2

Od: Wto mar 27, 2007 16:48

Post » Pt mar 20, 2009 21:09

Chyba jest,ale weci tak robią,wiem to z forum.Fibi nie zostanie uśpiona,może znajdzie domek,bo nie ma powodu,aby tak się nie stało.Velvet ma zrobić jakieś ogłoszenia,ale musimy zrobić lepsze zdjęcia.

ewar

Post » Sob mar 21, 2009 23:30

Taka byłam pełna optymizmu,bo w lutym udało się wyadoptować kilka kotów.Zostało cztery-Tosia,Fibi,Toyota i Panama.Dwie Panny T mają ogłoszenia i cisza.Trochę się martwię,bo to okres przedświąteczny i ludzie już robią porządki,nie w głowach im chyba adopcja kotów.Nie pozostaje nam nic innego jak czekać cierpliwie.
Lecznica dziś była nieczynna,jutro też nie i nie zobaczymy Fibi aż do poniedziałku.Biedna,będzie się bardzo denerwować.

ewar

Post » Nie mar 22, 2009 11:29

biedna bo od czwartku nie wychodzi z klatki
w piątek nie było szansy na puszczenie..

i zabrałam jej wszystkie posłanka do prania, bo ona w rozpaczy wszystko do kuwety wpycha a potem tam się załatwia.....

zostało jej tekturowe pudełko do spania

velvet

[następna]